Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potýkám se s následujícím problémem: [mathjax]\frac{2}{x}+\frac{4}{x^{2}}+\frac{8}{x^{3}}+\ldots =\frac{4x-3}{3x-4}[/mathjax]. Jako první člen této geometrické řady jsem si stanovil [mathjax]\frac{2}{x}[/mathjax], přičemž jsem jej též zvolil jako kvocient. Když ale toto aplikuji na řešení rovnice, tak mi vychází výsledky daleko od toho, co je v dané sbírce uvedeno, a to dle jejich řešení 6 a 1, přičemž 1 není v souladu s podmínkou konvergence, tudíž jejich oficiální řešení je 6.
Dospěl jsem k tomu, že tyto hodnoty by vycházely, pokud bych jako první člen stanovil 1 a kvocient bych ponechal stejný, potom by součet geometrické řady byl [mathjax]\frac{x}{x-2}[/mathjax]. Jenže u této geometrické řady by mělo být prvním členem [mathjax]\frac{x}{2}[/mathjax], či se mýlím? Nejsem si vědom toho, že bychom automaticky předpokládali, že by v takových případech byla prvním členem 1.
Předem děkuji.
↑ FRhapsody:
Myslím si, že máš naprostou pravdu (pokud jsi tedy neopsal špatně zadání)
↑ Honzc: https://www.priklady.com/cs/index.php/p … necne-rady souhrnné cvičení 3, příklad l)
Stránky: 1