Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2024 14:06

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Rovnice s nekonečnou geometrickou řadou

Zdravím,

potýkám se s následujícím problémem: [mathjax]\frac{2}{x}+\frac{4}{x^{2}}+\frac{8}{x^{3}}+\ldots =\frac{4x-3}{3x-4}[/mathjax]. Jako první člen této geometrické řady jsem si stanovil [mathjax]\frac{2}{x}[/mathjax], přičemž jsem jej též zvolil jako kvocient. Když ale toto aplikuji na řešení rovnice, tak mi vychází výsledky daleko od toho, co je v dané sbírce uvedeno, a to dle jejich řešení 6 a 1, přičemž 1 není v souladu s podmínkou konvergence, tudíž jejich oficiální řešení je 6.

Dospěl jsem k tomu, že tyto hodnoty by vycházely, pokud bych jako první člen stanovil 1 a kvocient bych ponechal stejný, potom by součet geometrické řady byl [mathjax]\frac{x}{x-2}[/mathjax]. Jenže u této geometrické řady by mělo být prvním členem [mathjax]\frac{x}{2}[/mathjax], či se mýlím? Nejsem si vědom toho, že bychom automaticky předpokládali, že by v takových případech byla prvním členem 1.

Předem děkuji.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

• (téma jako vyřešené označil(a) FRhapsody)

#2 02. 06. 2024 15:08

Honzc
Reputace:   243 

Re: Rovnice s nekonečnou geometrickou řadou

↑ FRhapsody:
Myslím si, že máš naprostou pravdu (pokud jsi tedy neopsal špatně zadání)

#3 02. 06. 2024 21:33

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Rovnice s nekonečnou geometrickou řadou

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

Zápatí