Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nemáte nápad, jak zkonstruovat trojúhelník, v němž je DÁNO UMÍSTĚNÍ výšky na stranu "a", dále pak je dána délka strany "a" a délka výšky na stranu "b"? Pokud by se začínalo výškou na "b", nebo stranou "a", tak by to bylo snadné...
↑ kastanek:
Nevím jestli se to dá pokládat za splnění podmínky, ale třeba ano.
Začal bych tedy výškou na stranu "a" - usecka AX
V bodě X kolmice
Na kolmici libovolně úsečku B'C' - strana "a"
Provouhly trojúhelník B'C'Y, s pravým úhlem u Y a délka B'Y je výška na stranu "b"
Polopřímka C'Y
Rovnoběžka s C'Y bodem A. Bod C a bod B
↑ marnes:
Jde v podstatě o konstrukci začínající stranou "a" (která je snadná) a následné posunutí. Takto lze samozřejmě řešit každou "polohovou" úlohu, měl jsem do zadání přidat text "bez přemístění shodného trojúhelníku zkonstruovaného někde vedle". Prostě "čistou" konstrukci, jestli mi rozumíš...
↑ kastanek:
Rozumím, ale nevím.
Budeme čekat 😁
Taky jde o to, jestli je to tak zadáno, nebo jestli je to jen tvůj nápad
↑ kastanek:
Já myslím, že by to mohlo jít Takto
Po editaci:
Tady jsou všechny 3 záčátky
kastanek napsal(a):
↑ marnes:
Jde v podstatě o konstrukci začínající stranou "a" (která je snadná) a následné posunutí. Takto lze samozřejmě řešit každou "polohovou" úlohu, měl jsem do zadání přidat text "bez přemístění shodného trojúhelníku zkonstruovaného někde vedle". Prostě "čistou" konstrukci, jestli mi rozumíš...
Něco jako čistá konstrukce obávám se neexistuje, resp. musíš to jasně definovat. A něco jako "bez přemisťování" je taky celkem obtížné definovat. Já si nemusím bokem sestrojit celý trojúhelník, ale jenom nějakou jeho část. kdybys to vzal do důsledků tak bys vlastně zakázal konstruovat jakékovliv pomocné body a pomocné množiny....
↑ Honzc:
Ahoj, z těch obrázků není poznat v jakém pořadí konstrukce probíhá. A jak sestrojíš celý trojúhelník ze znalosti a,b,va,vb a když je poloha va "pevně dána" (prozatím nedefinujme co to znamená)?
↑ Honzc:
4. geometrickou bych dle zadání neuznal - protože vlastně přemisťuješ nějaký násobek strany va, kterou se nesmí hýbat..... To bych mohl celou konstrukci provést tak, že všechny zadané prvky zmenším o polovinu, sestrojím trojúhelník a ten posunu tak aby doléhal k pořadované úsečce va, a pak ten trojúhelník zvětším.... Samotnou úsečku va jsem nepřemisťoval, takže jsem zadání splnil...
↑ check_drummer:
To máš pravdu, je to věc definice. Ale ta Honzova konstrukce se mi tak nějak líbí :-)
↑ check_drummer:
Díval jsi se na tu konstrukci pořádně?
Začíná se tím co je červeně. (va) Nikde se nic nepřemisťuje!
Úsečka o délce va zůstává pořád na stejném místě. (podívej se ještě jednou)
Pozn.: S tvojí logikou bys nikdy nic nezkonstruoval.
↑ Honzc:
A četl jsi pořádně co píšu? Přemisťuje se úsečka vb, kterou jsi sestrojil jako násobek úsečky va.
Pokud se přesně nedefinuje co se smí a co se nesmí tak je to celé - že něco musí být pevná a něco ne - nesmysl.
↑ check_drummer:
Přemýšlím, jak to tedy definovat. Nevím, jestli mi rozumíte, jak to myslím, prostě takovou "čistou" konstrukci, bez využití shodností či podobností i bez konstrukce na základě výpočtu (což je ve skutečnosti Honzova konstrukce). Ale asi je to nesmysl, ty pojmy se překrývají, nejsou-li dokonce ekvivalentní...
↑ check_drummer:
Já jsem úsečku vb nesestrojil jako násobek va ani ničeho jiného. Sestrojil jsem ji jako danou délku vb (asi jsi špatně koukal)
↑ Honzc:
Tak vb je opravdu dána, tak jsi tedy sestrojil b jako násobek va. Ale to na tom nic nemění...