Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dělá mi problém vyřešit číselně tento příklad.
Uvažujte čtvercovou síť s celočíselnými souřadnicemi, ve které se lze pohybovat pouze pomocí kroků typu A: [x,y] -> [x+1,y] a B: x,y] -> [x,y+1]. Určete kolika způsoby se lze dostat z bodu [0,0] do [14,14] tak, že poprvé překročíte diagonálu krokem z bodu [6,6] a ve zbývajícím úseku cesty se vrátíte na diagonálu až v bodě [14,14].
potřebuji řešení systematické, nikoliv pomocí algoritmu.
děkuji
SM
↑ student matematiky998:↑ student matematiky998:
Pokud mám síť s uzly o souřadnicích [0;0] až [m;n], smím jít jen o 1 dílek doprava či nahoru, je možností ((m+n) nad m) = (m+n) nad m)
V našem případě (28 nad 14).
Pokud musím jít přes uzel [6;6], je možností (12 nad 6)*(16 nad 8)
Pokud nesmím jinde diagonálu překročit, musím některé možnosti vyloučit (zkusil bych princip inkluze a exkluze).
↑ student matematiky998:
Ahoj, zkus použít Catalanova čísla.
↑ check_drummer:
Catalanova čísla jsem pobrala do chvíle, pokud tam byla pouze jedna číselná hodnota, to je jednoduchý vzorec, který mi dává smysl. Nicméně pokud mám konstanty dvě jsem ztracena.
Děkuji
↑ Richard Tuček:
Princip inkluze a exkluze nám byl vysvětlen zajímavým způsobem, bylo by možné někde najít třeba video, které by bylo jednoduše vysvětleno, nemáte nějaký osvědčený zdroj?
Děkuji
SM
↑ student matematiky998:
Ale ty nemáš dvě čísla, ale jen jedno - o jakých dvou číslech mluvíš?
↑ student matematiky998:
Kde se najde video, to nevím.
Pro počet prvků množin platí: |A sjednoceno B| = |A| + |B| - |A průnik B|
Počet prvků sjednocení = součet počtů prvků jednotlivých množin - počty prvků průniků po 2 + počty prvků průniků po 3, atd.
To je princip inkluze a exkluze.
↑ check_drummer:
V příkladech jsme občas měli zapsané číslo [mathjax]C^{x_{y}}[/mathjax]
↑ student matematiky998:
Ale teď se přeci nebavíme o různých příkaldech, ale o jednom konkrétním. Začínám mít pocit, že nevíš která bije.
Pozdravujem,
Taketo problemy su tiez riesene vo vela knihach z pravdepodnosti v kapitole « nahodna prechadzka ».
Oplati sa na to kuknut.