Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vespolek,
v jakýchsi testech na nějaké přijímačky jsem narazil na jednu perličku (bylo to formulováno trochu jinak, ale plynulo z toho následující)
Rozhodněte o pravdivosti výroku:
Úloha je buď pravdivá, anebo nepravdivá.
Jak byste rozhodli?
↑ surovec:
Pokud si to myslíš, měl bys být schopen uvést alespoň jeden z následujících případů:
Pravdivá úloha: ________________________
Nepravdivá úloha: ________________________
Takže vyplň alespoň jednu z mopžností.
↑ Eratosthenes:
Není mi zcela jasné, co máš na mysli. Ale stačí vyplnit pravdivostní tabulku (výrok označme A):
A non(A) A XOR nonA
1 0 1
0 1 1
↑ Eratosthenes:
Ahoj nevím co znamená, že "úloha je pravdivá". To je stejné jako bych řekl že "strom je pravdivý", to taky nevím co znamená.
↑ check_drummer:
Přihořívá...
↑ Eratosthenes:
Řekl bych že to není výrok. Ne každá věta je výrok. Resp. nejsou mi jasné některé části té věty pro to, abych to mohl chápat jako výrok.
↑ check_drummer:
Bingo!
Já se na to dívám zrovna tak.
Výrok je sdělení, u kterého má smysl rozhodnout, zda je pravdivé, anebo nepravdivé. Úloha může být lehká, anebo těžká, řešitelná, anebo řešitelná, korektní, anebo nekorektní, ale pravdivá, ani nepravdivá být nemůže.
Byl jsem inspirován jedním úžasným testem, v němž mimo jiné stálo:
Jirka napsal tuto úlohu:
[mathjax](x+2)^2=9[/mathjax]
[mathjax]x+2=3[/mathjax]
[mathjax]x=1[/mathjax]
Jirkova úloha je
a) pravdivá
b) nepravdivá
My všichni, jejichž budoucnost už není závislá na takových debilitách, se tomu můžeme zasmát. Ale co budoucí generace?