Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 09. 2025 17:52 — Editoval k.karel (27. 09. 2025 19:03)

k.karel
Zelenáč
Reputace:   

Chlorid vápenaty dihydrát a anhydrát?

Mám takovou čistě praktickou otázku. Jak složité a energetická  náročné je z dihydrátu chloridu vápenatého v šupinkách udělat bezvodý chlorid vápenatý?
Je asi jasné, že zahříváním, ale otázka je při jaké teplotě a za jak dlouho se voda začne uvolňovat a při jaké teplotě je idelní to dělat?
Prostš praktická ráda, mám 1kg dihydrátu v šupinkách, je dobré to namlít nebo není třeba a zahřát na plácnu 150 a za x mnut máte bezvodou formu.
Druhá otázka jaká je hmotnost vody v 1kg dihydrátu?

#2 28. 09. 2025 09:04

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Chlorid vápenaty dihydrát a anhydrát?

Hmotnost se dá asi spočítat - stačí vzít molární hmotnost chloridu vápenatého a té vody.

Pokud jde o energii potřebnou na vysušení - to se bude počítat znatelně hůře - a rozhodně to závisí na relativní vlhkosti (a nejspíš i tlaku) okolního vzduchu. Ale kdybych měl hádat, vyšel bych z energie, která je potřeba na odpaření stejného množství vody. To by aspoň tak řádově mohlo odpovídat.

Druhá věc je, jak dlouho to sušení bude trvat. To se podle mě nedá rozumně spočítat vůbec, protože to závisí na povrchové ploše toho co sušíš. Takže prach který je rozprostřený na velké ploše bude schnout řádově rychleji než když to bude jedna velká hrouda.

Pak je tu ještě ta energie, kterou potřebuješ na ohřátí - ta se do toho tak nějak nezahrnuje, ale reálně to ohřát musíš. A je klidně možné, že to bude víc energie, než kolik je potřeba na vlastní vysušení.

Zápatí