Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji pěkný večer všem a prosím o pomoc nebo alespoň "nakopnutí". Mám tady pár příkladů, se kterými si opět nevím rady :)
1.) Vypište všechny členy množiny
M = {x náleží Z,|x|=3} - má domněnka (-3,3)?
M = {x náleží N, x-1}
2.) log(x+99*1/2)+2logx+logx=2
3.)najděte celá čísla x,y taková, že
y^2=x^2+400
Díky moc za každý nápad.....

1) a) okrouhlé závorky obvykle značí interval. Vy však myslíte jen 2 členy, ne?
b) Tady je to nějak nedopsané, ne?
2)
? To se mi nějak nezdá, jak má být zadání? (WolframAlpha mi dává velice nepěkný výsledek, tak nevím)
↑ halogan:
Ano, měla jsem na mysli dva členy
ad2) to zadání je skutečně správně napsané, taky na to koukám jak z jara už 2dny.

↑ Kelyk:
a) Pokud tedy myslíte jen dav členy, tak je vypište jako {-3, 3}. A ano, vaše domněnka je správná.
b) Má domněka pro tuto množinu je {0, 1, 2, 3, ... } za předpokladu, že jste si přirozená čísla definovali jako množinu {1, 2, 3, ...}. Chce se totiž po nás každá hodnota x - 1, což např. pro prvky {1, 2, 3} znamená {0, 1, 2}. Zde ale počkejte na někoho z kolegů, který mě opraví či potvrdí mou hypotézu.

↑ halogan:
Myslím, že když se takhle zapisuje množina, tak se ve složené závorce nejprve uvede "to", co cheme v množině mít, a dále se už jen kladou podmínky pro "to". Takže tomu zápisu nerozumím. Ale dost možná se pletu, počkal bych ještě na nějakého zkušenějšího kolegu/kolegyni.
Edit: Tady asi bude odpověď, ještě jsem to nečetl: http://en.wikipedia.org/wiki/Set-builder_notation
↑ Kelyk:
u te 1b bych dala uzavreny interval od 2 do nekonecna.....
↑ Kelyk:
a u 2: ma byt 1/x :)
↑ Kelyk:
no a s tim tretim prikaldem bych taky potrebovala pomoct:D
↑ beruska-jane:
Zdravím, tu 1 už mám vyřešenou celou. U 2 (ten krásný logaritmus) bych potřebovala alespoň postup, jak dojít k 1/x. A ta 3 je pro mě jedna velká záhada :-)