Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2025 13:34 — Editoval Anncovicka (26. 10. 2025 13:35)

Anncovicka
Zelenáč
Škola: SZŠ Turnov
Reputace:   

Nejlepší učebnice a pracovní sešit SŠ - pro maturanta 5 let po mat.

Dobrý den,

jedná se zřejmě o ojedinělý dotaz.

Jsem již 5 let po maturitě ze SŠ se zdravotnickým zaměřením. Bohužel si ze SŠ z matematiky nic moc nepamatuji a nyní bych si ráda osvěžila látku za celé 4 roky a vlastně ji i doučila.
Chystám se hlásit na vysokou školu, sice soukromou, ale pravděpodobně s ekonomockým zaměřením a nechci tam přijít jako největší matematická tupěna.

Mohli byste mi prosím Vás doporučit nejlepší učebnici matematiky a pracovní sešit? Jedná se mi hlavně o matematické počítání, ne tolik geometrii. Např. již neovládám tolik vzorce, funkce, nějaké rovnice, pravděpodobnost a statistiku vůbec. Algoritmy vůbec.

Moc Vám děkuji za Váš čas.

Anna :)

#2 26. 10. 2025 13:44

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Nejlepší učebnice a pracovní sešit SŠ - pro maturanta 5 let po mat.

↑ Anncovicka:
Je spousta sbírek příkladů ze středoškolské matematiky. Těžko říct, která je nejlepší.
Příklady z matematiky je možno také najít na internetu, je jich tam dost.
Stačí zadat do vyhledávače "příklady z matematiky".
Příklady ze středoškolské matematiky jsou také na webu www.tucekweb.info
Kdyby nějaký příklad dělal potíže, pošlete mi ho do emailu, já se ho pokusím vyřešit.

#3 26. 10. 2025 13:48

Anncovicka
Zelenáč
Reputace:   

↑ Richard Tuček:

Jistě to vím, ale jde mi o nějakou učebnici, která mě to pomůže si osvěžit plus naučit.
Přemýšlela jsem o sadách od firmy "ProSpolužáky", ale chtěla jsem nejdříve vědět názor Vás odborníků.

#4 26. 10. 2025 16:58

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Anncovicka: Štandardom je myslím Petáková, teda jej zbierka úloh. ProSpolužáky v žiadnom prípade nie, ide o mimoriadne nekvalitné texty. Ale mimochodom, ak sa chystáš na súkromnú vysokú školu, nemusíš sa ničoho obávať. Kým budeš platiť, nechajú si ťa. Zaujímavé je aj slovo "pravdepodobne" v tvojom texte - ty nevieš, na aký odbor sa hlásiš?

#5 28. 10. 2025 11:54

Anncovicka
Zelenáč
Reputace:   

↑ vlado_bb:
Rozhoduji se mezi cestovním ruchem, finančním managmentem a mezinárodním obchodem.

#6 28. 10. 2025 11:59

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Anncovicka: Stále platí, že ak ide o takéto odbory na súkromnej vysokej škole, s matematikou si problémy netreba robiť.

#7 05. 11. 2025 08:02

probingimportati
Zelenáč
Reputace:   
Web

Dobrý den Anno,

to je skvělý přístup, že se chcete do matematiky znovu pustit! Doporučil bych začít s učebnicemi Matematika pro střední školy od Prometheu – jsou přehledné, mají spoustu příkladů a dají se sehnat i po jednotlivých tématech (např. rovnice, funkce, kombinatorika). K nim se skvěle hodí pracovní sešity od Fraus nebo Didaktis, kde si procvičíte výpočty krok po kroku.

Pokud preferujete online zdroje, zkuste web matematika.cz nebo YouTube kanál Khanova škola (česky) – vysvětlují jednoduše a srozumitelně.

Držím palce při přípravě na vysokou!

Zápatí