Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Krychli o hraně 4 cm obarvíme červenou barvou a potom ji rozřežeme na malé krychličky o hraně 1 cm. (Celkem tedy 64 malých krychliček.) Malé krychličky zamícháme a vybereme z nich 8 krychliček. Jaká je pravděpodobnost, že z vybraných krychliček lze sestavit novou krychlí o hraně 2 cm, která bude mít právě jednu stěnu červenou?
Je jasné, že z 64 malých krychliček 8 jsou neobarvené, 24 mají obarvenou jednu stěnu, 24 dvě stěny a 8 tři stěny.
Já jsem uvažoval takto: aby byl splněn požadavek, že jedna stěna nové krychle o hraně 2 cm je červená, musím ji sestavit ze 4 krychliček, které jsou obarveny z jedné strany, a pak další 4 krychličky už mohou být libovolné (i krychličku, která je obarvena ze tří stran, lze natočit tak, aby "venku" byly všechny stěny neobarvené.)
Tedy pravděpodobnost je [mathjax]\frac{\binom{56}{4}\cdot \binom{60}{4}}{\binom{64}{8}}[/mathjax]
(Nejdříve z 56, které jsou obarveny aspoň z jedné strany, vybírám čtyři, a pak ze zbývajících 60 vybírám další čtyři.)
Ale tímto postupem pravděpodobnost vychází větší než jedna, což je nesmysl, takže se ptám, v čem je chyba.
↑ Pavel Apuchtín:
Ahoj, co znamená "právě jedna strana červená" - znamená to, že 4 čtverce na jedné stěně budou červené a všechny ostatní čtverce (tvořící stěny ostatních stěn) budou neobarvené?
Protože to lze vyložit i více způsoby...
↑ Pavel Apuchtín:
Vysvětli co znamenají jednotlivé členy (kombinační čísla) v tom tvém zlomku,. zejména v čitateli.

↑ check_drummer: Ano, přesně tak. "právě 1 strana (stěna) červená" znamená, že 1 stěna té krychle je červená a ostatní stěny jsou neobarvené.
Co se týče toho zlomku:
Ve jmenovateli je počet všech možností, tj. počet způsobů vybrat 8 krychliček z 64.
V čitateli: nejdříve vyberu 4 krychličky z 56, protože 56 krychliček jsou obarveny aspoň z jedné strany (vždy je můžu natočit tak, aby "vyčnívaly" jednou červenou stěnou); pak k ním dokombinovávám 4 další libovolné krychličky z 60, které mi zbyly poté, co jsem čtyři před tím vybral.
Je to trochu jasnější?
↑ Pavel Apuchtín:
Protože některé výběry započítáš víckrát - řekněme, že pomocí prvního kombinačního čísla vybereš kostičky K1,K2,K3,K4 a k nim pomocí toho druhého kombinačního čísla doplníš kostičky L1,L2,L3,L4 - ovšem pokud jsou např. všechny Li obarvené červeně, tak můžeš při jiném výběru v prvním kombinačním čísle zvolit L1,L2,L3,L4 a ve druhém K1,K2,K3,K4. Tedy stejnou množinu kostiček jsi započítal vícekrát....

↑ check_drummer:
Ano, rozumím, moc děkuji. Tím pádem musíme to rozdělit: k 4 červeným dokombinovávám buď 4 červené, nebo 3 červené a 1 neobarvenou, nebo 2 červené a 2 neobarvené, nebo 3 neobarvené a 1 červenou, nebo 4 neobarvené.
V čitateli tedy bude toto: [mathjax]\binom{56}{4}\cdot [\binom{52}{4}+\binom{52}{3}\cdot \binom{8}{1}+\binom{52}{2}\cdot \binom{8}{2}+\binom{52}{1}\cdot \binom{8}{3}+\binom{8}{4}][/mathjax]
Ale stejně pravděpodobnost vychází větší než 1, takže pořád je to špatně.
↑ Pavel Apuchtín:
nemůžeš ke 4 červeným přidat 4 červené - když je prohodíš dostaneš podruhé stejný výběr, chce to vybrat nějak chytřeji - např. vybral 8 tak, že právě 4-8 z nich je červených a zbytek nečervené....

↑ check_drummer:
Já už chápu. Musím to rozdělit takto:
vybírám 8 červených
nebo
vybírám 7 červených a 1 neobravenou
nebo
vybírám 6 červených a 2 neobarvené
nebo
vybírám 5 červených a 3 neobarvené
nebo
vybírám 4 červených a 4 neobarvené
Červených je 56, neobarvených je 8. Takže čitatel vypadá takto:
[mathjax]\binom{56}{8}+\binom{56}{7}\binom{8}{1}+\binom{56}{6}\binom{8}{2}+\binom{56}{5}\binom{8}{3}+\binom{56}{4}\binom{8}{4}[/mathjax]
Pak pravděpodobnost vychází přibližně 99,96 %.
↑ Pavel Apuchtín:
Myslím že postup je ok, konkrétní číslo co ti vyšlo jsem nekontroloval.