Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V závislosti na parametru
najděte všechna řešení následující soustavy rovnic nad
:
dostal jsem se sem:
a ani nevim, jestli mi to k něčemu je. Poraďte mi prosím, jak tuto soustavu řešit.
Potřeboval bych to nějak ukázkově, abych podle toho byl schopen počítat těžší.
Díky
edit: druhý řádek po úpravách má být (0 a+3 2 , 6)
↑ problem:
Ahoj. Ta tvoje úprava mi není jasná, jak jsi to dostal do toho tvaru?
Obecně se soustavy s parametrem řeší tak, že se matice upraví do "horního stupňovitého tvaru", a pak se diskutuje jestli to má řešení a kolik (případně jaká).
Navíc je ovšem třeba zvlášť ošetřit případy, kdy ten "horní stupňovitý tvar" vlastně není horní stupňovitý tvar (pokud je parametr ve vedoucím prvku nějakého řádku, může se stát, že při určité volbě parametru bude ten prvek nulový). Tam se pak dosadí přímo ta kritická hodnota parametru a matice se doupraví na HST.

↑ problem:Pokud dobře počítám, tak ten druhý řádek má být 0 a+3 2|6. Řešení označme (x1,x2,x3). Nyní je potřeba rozebrat dva případy: pokud je a=4, musí být x3=0,x2 zvolíme za parametr a x1 dopočteme z první rovnice. Pokud ne, zvolíme x3 za parametr, x2 dopočteme ze druhé rovnice a x1 dopočteme z první.
Stránky: 1