Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Všechny vás zdravím, chtěl bych vás požádat o pomoc s řešením následujícího příkladu z kmitání, předem se omlouvám ale s tímto předmětem si moc nerozumím a je to pro mě spíše nutné zlo, proto si budu každé pomoci velmi vážit.
Vidlice tvaru nerovnoramenného T o hmotnosti m je kloubově uchycena. Pružina má tuhost k a tlumič koeficient tlumení b. Všechny směry jsou buď svislé nebo vodorovné, známá je i amplituda Fa.
1. Určit mám statické předpětí pružiny "delta l" potřebné k tomu, aby v rovnovážném stavu (při působení tíhy vidlice) bylo rameno a-c vodorovné a rameno h svislé
2. Síla F je Harmonicky proměnná budící síla o amplitudě Fa a frekvenci f. Mám sestavit amplitudovou charakteristiku (závislost vodorovného rozkmitu konce vidlice "zmax" na budící frekvenci f. (graficky i tabelárně) Charakteristika musí dosahovat do trojnásobku rezonanční frekvence)
3. Posledním úkolem je určit resonanční budící frekvenci "fres" a resonanční rozkmit "zres", a za jakých okolností lze výpočet považovat za správný..
Samotný příklad měl více bodů..s ostatními sem si poradil, tyto pro mě však zůstavají záhadou..