Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 12:45

yepi
Zelenáč
Reputace:   

kmitání

Všechny vás zdravím, chtěl bych vás  požádat o pomoc s řešením následujícího příkladu z kmitání, předem se omlouvám ale s tímto předmětem si moc nerozumím a je to pro mě spíše nutné zlo, proto si budu každé pomoci velmi vážit.
http://forum.matweb.cz/upload/1258458207-DSC00235.JPG
Vidlice tvaru nerovnoramenného T o hmotnosti m je kloubově uchycena. Pružina má tuhost k a tlumič koeficient tlumení b. Všechny směry jsou buď svislé nebo vodorovné, známá je i amplituda Fa.
1. Určit mám statické předpětí pružiny "delta l" potřebné k tomu, aby v rovnovážném stavu (při působení tíhy vidlice) bylo rameno a-c vodorovné a rameno h svislé
2. Síla F je Harmonicky proměnná budící síla o amplitudě Fa a frekvenci f. Mám sestavit amplitudovou charakteristiku (závislost vodorovného rozkmitu konce vidlice "zmax" na budící frekvenci f. (graficky i tabelárně) Charakteristika musí dosahovat do trojnásobku rezonanční frekvence)
3. Posledním úkolem je určit resonanční budící frekvenci "fres" a resonanční rozkmit "zres", a za jakých okolností lze výpočet považovat za správný..

Samotný příklad měl více bodů..s ostatními sem si poradil, tyto pro mě však zůstavají záhadou..

Zápatí