Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 12:45

yepi
Zelenáč
Reputace:   

kmitání

Všechny vás zdravím, chtěl bych vás  požádat o pomoc s řešením následujícího příkladu z kmitání, předem se omlouvám ale s tímto předmětem si moc nerozumím a je to pro mě spíše nutné zlo, proto si budu každé pomoci velmi vážit.
http://forum.matweb.cz/upload/1258458207-DSC00235.JPG
Vidlice tvaru nerovnoramenného T o hmotnosti m je kloubově uchycena. Pružina má tuhost k a tlumič koeficient tlumení b. Všechny směry jsou buď svislé nebo vodorovné, známá je i amplituda Fa.
1. Určit mám statické předpětí pružiny "delta l" potřebné k tomu, aby v rovnovážném stavu (při působení tíhy vidlice) bylo rameno a-c vodorovné a rameno h svislé
2. Síla F je Harmonicky proměnná budící síla o amplitudě Fa a frekvenci f. Mám sestavit amplitudovou charakteristiku (závislost vodorovného rozkmitu konce vidlice "zmax" na budící frekvenci f. (graficky i tabelárně) Charakteristika musí dosahovat do trojnásobku rezonanční frekvence)
3. Posledním úkolem je určit resonanční budící frekvenci "fres" a resonanční rozkmit "zres", a za jakých okolností lze výpočet považovat za správný..

Samotný příklad měl více bodů..s ostatními sem si poradil, tyto pro mě však zůstavají záhadou..

Zápatí