Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji příjemný den,
už jsem tu zase s prosbou. Tak to dopadá, když se na pár chytrých hlaviček pověst taková brzda, jako jsme já. Našel by se někdo, kdo by mi poradil, jakým postupem se hledá primitivní funkce? Mám na to pár příkladů.
↑ Katty:
Zdravím, použiješ odkaz na WolframAlpha od kolegynky ↑ Tychi:, ve kterém zapiš své zadání.
Výsledek "druhé varianty". na show steps je i postup integrování (máte už nacvičeny postupy integrování?)
↑ schleri:Pokud neumíš integrovat, tak si je zkus postupně všechny zderivovat. Která derivace ti vyjde jako původní funkce, to bude to správné řešení(o:
↑ schleri:
Zdravím,
možnost a - zderivovala bych každou z nabízených odpovědí a našla bych takovou, kde po derivaci vznikne
. Při derivování myslím na pravidlo složené funkce EDIT - to doporučuje i kolegyňka Tychi.
možnost b - použiji substituci
, vypočtu dt a k funkci f(t)dt najdu primitivní pomocí doporučení v předchozích příspěvcích (substituci vratím).
Může být?
↑ schleri: napíš mi, prosím, kam se podařilo dostat. Děkuji.
↑ schleri:
, odsud 
Už OK?
- to je konstanta - takových konstant tam můžeš připsat, co je líbo (nesmí v nich být žádné x).
Je z toho jasné, proč třeba d) není OK i když je velmi podobne.
V pořádku?
↑ schleri: Také děkuji :-) - příště, prosím, pokud budeš přispívat do již uzavřeného tématu, tak si ho "otevři" nebo si založ nové téma. Ať se vede.