Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2008 21:45

NeptuNZcz
Zelenáč
Reputace:   

Diferenciální rovnice

Nazdar lidi, resim jeden fyzikalni priklad na zkousku z fyziky, ale zadrhl jsem se u matematickeho aparatu. Potreboval bych objasnit, jak resit nasledujici diferencialni rovnici:

pocatecni podminky: x(0) = 0
rovnice: 2 * x(t) + x'(t) = 2/3 * t

ma vyjit vysledek x(t) = 1/3(t-1/2)+1/6*e^(-2t)

( x(t) je funkce drahy, x'(t) je funkce rychlosti )
ze skript jsem vycetl, ze x(t) = xo(t) + xp(t) ;kde xo(t) je obecne reseni a xp(t) je partikularni reseni a dale je tam rozepsano xo(t) = C1*e^(a1(t)) + C2*e^(a2(t))
pro ziskani xo(t) jsem pochopil, ze je potreba resit homogenni dif.rovnici 2 * x(t) + x'(t) = 0 kde x(t) = e^(a*t), tedy a = -2.
taky chapu postup pro urceni te 1/6 ve vysledku ( za konstantu c, staci dosadit pocatecni podminky x = 0 a t = 0 )
Tady ale koncim... k cemu mi to a = -2 je dobry a co dal delat, nevim... jedine, pouzivali jsme tam substituci, vic nevim ... :(

#2 14. 01. 2008 22:14 — Editoval andrew (14. 01. 2008 22:42)

andrew
Reputace:   

Re: Diferenciální rovnice

2NeptuNZcz : skript jsem vycetl, ze x(t) = xo(t) + xp(t) ;kde xo(t) je obecne reseni a xp(t) je partikularni reseni]

Se mi nejak nezda. Nas ucili $x_o(t) = x_h(t) + x_p(t)$, kde $x_o(t)$ je obecne reseni, $x_h(t)$ je reseni homogenni a $x_p(t)$ je reseni partikularni.

Tedy mas homogenni reseni ve tvaru $x_h(t) = Ce^{-2t}$, kde $C$ je konstanta. Dale na zjisteni reseni partikularniho existuje cela rada metod. Zvolme napriklad metodu variace konstant. Tj. namisto konstanty $C$ uvazujes fci v promene $t$, tj $C(t)$. Pak reseni partikularni hledas ve tvaru $x_p(t) = C(t)e^{-2t}$. Dale stanovis $x^\prime_p(t)$ a dosadis do rovnice ze zadani. Vyjde ti neco jako $C^\prime(t) = \frac{2}{3}te^{2t}$. Tohle z integrujes per partes a vysledek prictes k homogenimu reseni a mas obecne. Akorat nezapomen dosadit okr. podminku. Tot vse.

ps: nejak mi to porad nevychazi s tim vysledkem... (uz mi to vyslo, vyse uvedene je dobre :) )

#3 14. 01. 2008 22:56 — Editoval plisna (14. 01. 2008 22:57)

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

postup uvedeny andrewem je naprosto spravny, hledame reseni dane diferencialni rovnice ve tvaru $x(t) = x_h(t) + x_p(t)$, kde $x_h(t)$ je reseni homogenni rovnice a $x_p(t)$ je partikularni reseni. reseni homogenni rovnice vychazi $x_h(t) = C{\rm e}^{-2t}$, provedeme variaci konstanty a dostaneme obecne reseni $x(t) = \frac{1}{3}t - \frac{1}{6} + C{\rm e}^{-2t}$, po dosazeni pocatecni podminky je reseni $x(t) = \frac{1}{3}t - \frac{1}{6} + \frac{1}{6}{\rm e}^{-2t}$.

#4 14. 01. 2008 23:03 — Editoval andrew (14. 01. 2008 23:04)

andrew
Reputace:   

:) no ja jsem si to zkoplikoval tim, ze jsem si vypocet psal do jiz popsaneho papiru. Takze v zaveru jsem nevidel, ze $e^{-2t}$ mam prenasobit $C$ abych dostal to partikularni reseni.

#5 15. 01. 2008 01:03

NeptuNZcz
Zelenáč
Reputace:   

super! diky moc za vysvetleni, uz jsem to pochopil :)  ( miluji ten pocit, okamih toho uvedomeni :) ), to s temi skripty me zarazi, ale kaslu na to, kdyz to vychazi takto, tak co resit. ( tak me napada, mozna to bylo psano pro druhy rad.... ale nevim ), jeste jednou dik! :)

Zápatí