Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nazdar lidi, resim jeden fyzikalni priklad na zkousku z fyziky, ale zadrhl jsem se u matematickeho aparatu. Potreboval bych objasnit, jak resit nasledujici diferencialni rovnici:
pocatecni podminky: x(0) = 0
rovnice: 2 * x(t) + x'(t) = 2/3 * t
ma vyjit vysledek x(t) = 1/3(t-1/2)+1/6*e^(-2t)
( x(t) je funkce drahy, x'(t) je funkce rychlosti )
ze skript jsem vycetl, ze x(t) = xo(t) + xp(t) ;kde xo(t) je obecne reseni a xp(t) je partikularni reseni a dale je tam rozepsano xo(t) = C1*e^(a1(t)) + C2*e^(a2(t))
pro ziskani xo(t) jsem pochopil, ze je potreba resit homogenni dif.rovnici 2 * x(t) + x'(t) = 0 kde x(t) = e^(a*t), tedy a = -2.
taky chapu postup pro urceni te 1/6 ve vysledku ( za konstantu c, staci dosadit pocatecni podminky x = 0 a t = 0 )
Tady ale koncim... k cemu mi to a = -2 je dobry a co dal delat, nevim... jedine, pouzivali jsme tam substituci, vic nevim ... :(
2NeptuNZcz : skript jsem vycetl, ze x(t) = xo(t) + xp(t) ;kde xo(t) je obecne reseni a xp(t) je partikularni reseni]
Se mi nejak nezda. Nas ucili
, kde
je obecne reseni,
je reseni homogenni a
je reseni partikularni.
Tedy mas homogenni reseni ve tvaru
, kde
je konstanta. Dale na zjisteni reseni partikularniho existuje cela rada metod. Zvolme napriklad metodu variace konstant. Tj. namisto konstanty
uvazujes fci v promene
, tj
. Pak reseni partikularni hledas ve tvaru
. Dale stanovis
a dosadis do rovnice ze zadani. Vyjde ti neco jako
. Tohle z integrujes per partes a vysledek prictes k homogenimu reseni a mas obecne. Akorat nezapomen dosadit okr. podminku. Tot vse.
ps: nejak mi to porad nevychazi s tim vysledkem... (uz mi to vyslo, vyse uvedene je dobre :) )
postup uvedeny andrewem je naprosto spravny, hledame reseni dane diferencialni rovnice ve tvaru
, kde
je reseni homogenni rovnice a
je partikularni reseni. reseni homogenni rovnice vychazi
, provedeme variaci konstanty a dostaneme obecne reseni
, po dosazeni pocatecni podminky je reseni
.
super! diky moc za vysvetleni, uz jsem to pochopil :) ( miluji ten pocit, okamih toho uvedomeni :) ), to s temi skripty me zarazi, ale kaslu na to, kdyz to vychazi takto, tak co resit. ( tak me napada, mozna to bylo psano pro druhy rad.... ale nevim ), jeste jednou dik! :)
Stránky: 1