Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, pomohli by ste mi prosim s tymto prikladem
Objímka se posouvá podél vodorovné tyče s čepem (h=7m), který se pohybuje
v otvoru ramene AB. Obr. K-4. Rameno se kýve s polohovým úhlem φ(t)= 90-30 cos
t. Určete hodnotu ρ(t), složky rychlosti vρ(t)a vφ(t), složky zrychlení aρ(t) a aφ(t),
Ověřte, že výsledný vektor rychlosti a zrychlení bude ležet ve směru vodorovné tyče
např. pro čas t (volte v rozmezí 4÷6) s.
↑ Mohammed:
Zdravím,
jen takový nástin - je potřeba vytvořit funkci polohy čepu na objimce r nejdřív v závislosti na velikosti úhlu (vhodně zvolena souřadnicová soustava - pravděpodobně s počátkem v bodě A, goniometrická funkce, vhodně zvolený pravoúhlý trojuhelník), úhel se mění v závislosti na čase, tak dojdeš k funkci r(t).
Zkus pouvažovat hraniční polohy ramena s otvorem (např. vertikální atd.).
Až sestavíš rovnici pro r(t), budeš postupovat podobně jako kolega zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=12075
↑ Dvorka:
Vyjádříš si ,
(pozor, Mohamed to má špatně)
Nyní upravíš (používat stupně je čuňárna)
Určení příslušných rychlostí = derivovat spočítáš sám(a)
spočítáš
Zrychlení = derivovat rychlosti
↑ Mohammed:
Čím? Těma vzorečkam jo, ty jsem opsal z knížky.
Vyjádřením taky, to je 9. třída
↑ Morane:
Zdravím,
derivovali jsem tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=12237 (není to ovšem upravěno, jen derivace). Překontroluj, prosím, zda se shodujeme. Počítaš v_r jako derivaci složené funkce (mám pocit, že se v tom lišime). Děkuji.
Jak zjistím .....
Předpokládám, že už máš zderiviváno.
Z obrázku (výslednice je modrá) vidíme, že což po dosazení dává
Dále platí , takže
a to znamená, že přímky
a
jsou rovnoběžné.
↑ Mohammed:
Nech toho, laskavě - buď spolupracujte a naskenujte vy, co máte - zde ve dvou tématech máte materiálů víc než dost.
↑ zdenek1: chci se zeptat, jak by vypadaly derivace pro zrychlení... mám výsledky, ale myslím si, že nejsou správné
↑ zdenek1: dosadil jsem do tohoto vzorce a místo tvého
mi v čitateli vyšlo sin t .... je tvůj výsledek správný????
↑ zdenek1: a nemohl by jsi mi sem dát ještě ty derivace pro zrychlení? Docela by se hodily..
↑ zdenek1: a je toto dobře??? , to r se nederivuje? To se bere jako konstanta???
↑ Dvorka:
Jinak existuje stránka "wolframalpha.com" a když na ní budeš chvíli hledat, tak je tam derivování (teda ten program derivuje) a i ukazuje jednotlicé kroky ("show steps"). Tak to zkus tam.