Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vypočtěte spotřenbu cihel na stavbu piliře o obdelníkového průměru o rozměrech 15cm a 77 cm je-li výška piliře 3,25m na 1m3 je spotřeba 400cíhel.
oběm sem zpočital V= 1,27, ale dal nevím co mám dělat"!
↑ Julo88:
objem spočítáš opravdu jako V= Sp * v = a*b * v
nezapomeň vše převést na stejné jednotky -> metry
-> vyjde ti nějaký objem V
kolik cihel je potřeba? Zkusil bych trojčlenku:
1m^3 ... 400cihel
V ...x cihel (kde V je objem v m^3)
Podstavy čtyřbokého jehlanu se shodnými hranami jsou obdélníkového tvarů. Rozměry obdélníku jsou 54cm a 30cm, obvod druhého obdélníku je 112cm. Vzdálenost podstavy je 12cm. Vypočtěte objem a povrch tělesa.
No nevím jistě, ale asi jsem spočítal povrch 280 a dal si nevím rady, abych spočítal objem potřebují výšku a stým si nevím rady.
↑ Julo88:
Zdravím,
výsledek výpočtu S, V se mi nějak nezdá - postupoval jsi tak, že nejdřív jsi zjistil délky stran horní podstavy?
Vycházíme z toho, že podstavy jsou si podobny (dle zadání je to podobný obdélník), proto délka strany dolního obdélníku bude násobkem délky strany horního obdelníku. U horního je zadán obvod 112=2(a+b), odsud a+b pro horní je 56.
Označím strany dolního obdélníku jako a_1, b_1, z podobnosti máme: a_1*k+b_1*k=a+b, odsud: k(54+30)=56. Najdeme k, dopočteme strany horního obdélníku. Pak už máme pro jehlan zadáno všechno.
Zkus pokračovat v postupu.