Zdravim,
potrebuju poradit.
Mam urcit vzdalenost primky y = x-2 od kruznice se stredem S[5,6] a polomerem r = 1
V podstate si urcim vzdalenost stredu S te kruznice od primky p a od teto vzdalenosti odectu polomer kruznice a dostanu vzdalenost te primky od te kruznice.
Jenze mam problem v tom, ze ve vzorecku pro vypocet te vzdalenosti se pocita s obecnym tvarem rovnice primky a v zadani mam smernicovy tvar primky, potreboval bych poradit, jak lze prevest smernicovy tvar primky na obecny, je-li to mozne.
Diky za kazdou pomoc.
diky, ja to tak chtel udelat a vypocital jsem to i tak, ale vysledek neni moc realny, protoze me vyslo [13/sqr(2)] - 1 coz dela nejakych 8,19 a to se me nezda realne, kdyz si tu primku a kruznici nacrtnu, aby ta vzdalenost byla tak velka ...
aaa, tak jsme si to vypocital jeste jednou, ja si totiz udelal tu rovnici te primky -x + y + 2 = 0 a pak to vychazi tech 8,19
kdyz jsem ale pouzil rovnici primky 0 = x - y - 2 tak me to vyslo [3/sqr(2)] - 1 coz je nejakych 0,59 a to uz realne je podle nacrtku ;o)
diky vsem
↑ zdenek1: nene, tam je trinact deleno odmocnina ze dvou minus jedna, mozna jsem to napsal spatne ;o)
ale uz to snad mam ok
↑ zdenek1:o odmocnine ze 13 jsem tam nic nepsal ani jednou, jen o odmocnine ze dvou, asi jsem pouzil spatnou syntaxi akorat, konecny vysledek te vzdalenosti je teda 3 deleno odmocnina ze dvou minus jedna -> [3 / sqr(2)] - 1, jestli je tohle dobra syntaxe ;o)

↑ Aleon:
-x + y + 2 = 0 a
0 = x - y - 2 je obecná rovnice jedné a té samé přímky a výsledky musí být stejné! To jen dodatek k tvému
aaa, tak jsme si to vypocital jeste jednou, ja si totiz udelal tu rovnici te primky -x + y + 2 = 0 a pak to vychazi tech 8,19
kdyz jsem ale pouzil rovnici primky 0 = x - y - 2 tak me to vyslo [3/sqr(2)] - 1 coz je nejakych 0,59 a to uz realne je podle nacrtku ;o)