Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 12. 2009 17:31

pavelk
Reputace:   

Komplexni cisla

Dobry den, protoze jsme na stredni skoly jaksi komplexni cisla vubec nebrali a nasledujici ukol musim spocitat v ramci samostudia, tak bych vas moc poprosil o to, jestli byste mi nevysvetlili, nebo nejlepe vypocetli nasledujici priklad. Neni slozity, ale kdyz neznam postup, jde to tezce. Predem dekuji

http://forum.matweb.cz/upload/1260980970-mat.png

#2 16. 12. 2009 19:35 — Editoval martanko (16. 12. 2009 23:29)

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

Re: Komplexni cisla

↑ pavelk:
staci ak vies ze $i^2=-1$ a ked mam cislo a+bi tak komplexne zdruzene cislo je a-bi

$v^3$ ak uz by si nevedel vobec ako nato tak by som urobil asi to ze trikrat umocnin citatela, trikrat umocnim menovatela a vyjde mi $-\frac{8}{8}=-1$, jednoduchsie sa mi zda upravit si ten hrozny zlomok, vynasob ho komplexne zddruzenym cislom podla menovatela..po uprave ti vyjde -1 ...odtial lahko vidis ze $-1^3=-1$

a teraz odmocnina, chceme 4tu odmocninu z toho zlomku, upravime si zlomok na -1 aby sa lahsie ratalo a vlastne hladame $\sqrt[4]{-1+0i}$ z teorie o komplexnych cislach.. .$r= \sqrt{a^2+b^2}$ teda$r= \sqrt{-1^2+0^2} = 1$ potom $\sin \zeta= \frac{b}{r}=0$ a $\cos \zeta= \frac{a}{r}= -1$ nakreslis si funkcie sinus a kosinus, zistis comu sa rovna uhol, v tomto pripade $\zeta= \pi$ odmocninu uz len dosadis do dalsieho zo vzorcov

$ \sqrt[n]{z}= \sqrt[n]{r}(\cos \frac {\zeta +2k \pi}{n}+i \sin \frac {\zeta +2k \pi}{n})$ $k=0, 1, 2, ..., n-1$ mi dosadime 0 pre rychlejsie ratanie...dostaneme $\sqrt[4]{z} = \sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi}{4} + i \sin \frac{ \pi}{4})= \frac{\sqrt{2}}{2}+i \frac{ \sqrt{2}}{2}$ a to je uz 4ta odmocnina...ak si chces byt isty ci je to dobry vysledok mozes tento vysledok umocnit na 4tu...

#3 16. 12. 2009 20:51

pavelk
Reputace:   

↑ martanko:
Mnohokrat dekuji za vysvetleni.

#4 16. 12. 2009 23:28

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

↑ pavelk:
az teraz som si vsimol...z citatela mozes vyjmut -1 a dostavas hned vyraz ktory mozes kratit...nemusis ani kratit komplexne zdruzenym :)

Zápatí