Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, protoze jsme na stredni skoly jaksi komplexni cisla vubec nebrali a nasledujici ukol musim spocitat v ramci samostudia, tak bych vas moc poprosil o to, jestli byste mi nevysvetlili, nebo nejlepe vypocetli nasledujici priklad. Neni slozity, ale kdyz neznam postup, jde to tezce. Predem dekuji
↑ pavelk:
staci ak vies ze
a ked mam cislo a+bi tak komplexne zdruzene cislo je a-bi
ak uz by si nevedel vobec ako nato tak by som urobil asi to ze trikrat umocnin citatela, trikrat umocnim menovatela a vyjde mi
, jednoduchsie sa mi zda upravit si ten hrozny zlomok, vynasob ho komplexne zddruzenym cislom podla menovatela..po uprave ti vyjde -1 ...odtial lahko vidis ze
a teraz odmocnina, chceme 4tu odmocninu z toho zlomku, upravime si zlomok na -1 aby sa lahsie ratalo a vlastne hladame
z teorie o komplexnych cislach.. .
teda
potom
a
nakreslis si funkcie sinus a kosinus, zistis comu sa rovna uhol, v tomto pripade
odmocninu uz len dosadis do dalsieho zo vzorcov
mi dosadime 0 pre rychlejsie ratanie...dostaneme
a to je uz 4ta odmocnina...ak si chces byt isty ci je to dobry vysledok mozes tento vysledok umocnit na 4tu...