Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ leonietta:zlomek má smysl, pokud je jmenovatel nenulový. Musíš tedy zjistit, kdy se jmenovatel rovná nule a ten bod vyloučit.
↑ Honza Matika:muzes mi prosimte trochu rozepsat jak jsi k tomu vysledku dosel?Vubec to nechapu ,dekuju
↑ leonietta:
1.najprv si to vynásobíš

2.sčítaš

ad. nulové body:
o násobení víme, že pokud je jeden z činitelů roven nule, pak je i součin roven nule (jinými slovy platí: "cokoli krát nula je nula" a "nula krát cokoli je nula").
Proto při řešení pomocí nulových bodů si upravíme výraz na součin a pak hledáme takové neznámé, které způsobí, že jeden z činitelů je roven nule..
((v případě výše jsem vytknul "u" a získal jsem tak dva činitele: 1) u ; 2) (u+2) .. a jak je psáno výše, aby byl součin roven nule, musí být jeden z činitelů roven nule. Tedy musí být buď u = 0 nebo (u+2) = 0 -> a druhý "nulový bod si upravím tak, abych na jedné straně rovnice měl neznámou a na druhé číslo -> u = -2
získal jsem tak dva případy, kdy je výraz
, a to pro
a 
↑ leonietta:
ano.. protože
si můžeš rozložit pomocí vzorce na "rozdíl čtverců" [tedy: A^2 - B^2 = (A+B)*(A-B) ]
zkus to rozložit ;)
případně tady je řešení: