Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2009 16:40

pavelk
Reputace:   

bilinearni/kvadraticka forma - lin. zobrazeni

Dobry den, mel bych dotaz ohledne jednoho prikladu v linearni algebre. Zde je zadani: http://forum.matweb.cz/upload/1261928126-test.png
Overil jsem pomoci 4 axiomu, zda je dana bilinearni forma lin. zobrazeni a vyslo ze opravdu je. Problem je v tom, ze nevim jak mam zapsat matici bil. formy do matice vuci "nejake" bazi E, jak je v prikladu napsano. Matice mi vysla: [0,-3; 6, 0]. Pak nechapu v druhe casti prikladu opet jak mam zapsat danou kvadr. formu, tedy jeji matici vuci nejake bazi E a pak jak vypada kanonicky tvar, ktery v zadani pozaduji. Matice kvadr. formy mi vysla [0,3/2; 3/2,0] a kvadr. forma: Q(u) = -3*u1*u2+6*u2*u1. A typ je, myslim si indefinitni.
Dekuji za pomoc

#2 27. 12. 2009 19:35

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: bilinearni/kvadraticka forma - lin. zobrazeni

To co jsi našel jsou opravdu matice vzhledem k bázi $\epsilon$, protože i souřadnice u,v jsou brány vůči $\epsilon$. Kdyby se to chtělo vůči jiné bázi $\alpha$, bylo by potřeba tuto matici vynásobit zleva transponovanou maticí přechodu a zprava maticí přechodu od $\alpha$ k $\epsilon$.

Pokud jde o kanonický tvar, je tím myšlena úprava na součet/rozdíl čtverců. V tomto případě $3u_1u_2=\frac34(u_1+u_2)^2-\frac34(u_1-u_2)^2$.
Proto je opravdu indefinitní.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí