Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den, mel bych dotaz ohledne jednoho prikladu v linearni algebre. Zde je zadani: 
Overil jsem pomoci 4 axiomu, zda je dana bilinearni forma lin. zobrazeni a vyslo ze opravdu je. Problem je v tom, ze nevim jak mam zapsat matici bil. formy do matice vuci "nejake" bazi E, jak je v prikladu napsano. Matice mi vysla: [0,-3; 6, 0]. Pak nechapu v druhe casti prikladu opet jak mam zapsat danou kvadr. formu, tedy jeji matici vuci nejake bazi E a pak jak vypada kanonicky tvar, ktery v zadani pozaduji. Matice kvadr. formy mi vysla [0,3/2; 3/2,0] a kvadr. forma: Q(u) = -3*u1*u2+6*u2*u1. A typ je, myslim si indefinitni.
Dekuji za pomoc

To co jsi našel jsou opravdu matice vzhledem k bázi
, protože i souřadnice u,v jsou brány vůči
. Kdyby se to chtělo vůči jiné bázi
, bylo by potřeba tuto matici vynásobit zleva transponovanou maticí přechodu a zprava maticí přechodu od
k
.
Pokud jde o kanonický tvar, je tím myšlena úprava na součet/rozdíl čtverců. V tomto případě
.
Proto je opravdu indefinitní.
Stránky: 1