Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2009 16:40

pavelk
Reputace:   

bilinearni/kvadraticka forma - lin. zobrazeni

Dobry den, mel bych dotaz ohledne jednoho prikladu v linearni algebre. Zde je zadani: http://forum.matweb.cz/upload/1261928126-test.png
Overil jsem pomoci 4 axiomu, zda je dana bilinearni forma lin. zobrazeni a vyslo ze opravdu je. Problem je v tom, ze nevim jak mam zapsat matici bil. formy do matice vuci "nejake" bazi E, jak je v prikladu napsano. Matice mi vysla: [0,-3; 6, 0]. Pak nechapu v druhe casti prikladu opet jak mam zapsat danou kvadr. formu, tedy jeji matici vuci nejake bazi E a pak jak vypada kanonicky tvar, ktery v zadani pozaduji. Matice kvadr. formy mi vysla [0,3/2; 3/2,0] a kvadr. forma: Q(u) = -3*u1*u2+6*u2*u1. A typ je, myslim si indefinitni.
Dekuji za pomoc

#2 27. 12. 2009 19:35

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: bilinearni/kvadraticka forma - lin. zobrazeni

To co jsi našel jsou opravdu matice vzhledem k bázi $\epsilon$, protože i souřadnice u,v jsou brány vůči $\epsilon$. Kdyby se to chtělo vůči jiné bázi $\alpha$, bylo by potřeba tuto matici vynásobit zleva transponovanou maticí přechodu a zprava maticí přechodu od $\alpha$ k $\epsilon$.

Pokud jde o kanonický tvar, je tím myšlena úprava na součet/rozdíl čtverců. V tomto případě $3u_1u_2=\frac34(u_1+u_2)^2-\frac34(u_1-u_2)^2$.
Proto je opravdu indefinitní.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí