Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2010 14:38

chaniczka
Reputace:   

Soustava rovnic a matice

Zdravím, potřebovala bych pomoct se dvěma příklady, mám zadánu soustavu rovnic, převedla jsem si ji do maticové podoby, co s tím dál? Prosím i s postupem. http://forum.matweb.cz/upload/1262525592-Bez%20nďż˝zvu.jpg

A pak mám ještě jeden problém, a tj. zadání: Pro zadanou soustavu lineárních rovnic byl použitím vhodného software získán výsledek zapsaný ve tvaru trojúhelníkové matice. Interpretujte tento výsledek. (V případě existence řešení vypište výsledek, v opačném případě prokažte nekorektnost zadání.)
http://forum.matweb.cz/upload/1262525890-b2.jpg
Díky za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) chaniczka)

#2 03. 01. 2010 15:03

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Re: Soustava rovnic a matice

První příklad bude nejlepší převést na trojúhelníkový tvar.

U druhého te třetího řádku matice vyčteš čemu se rovná $x_3$, z prvního čemu se rovná $x_1$ a z druhého jaký je vztah mezi $x_2$ a $x_4$.

Vesmír má čas.

#3 04. 01. 2010 14:03

chaniczka
Reputace:   

Tak jsem zkusila převést na troj. tvar, ale nevím, zda nemám někde chybu. Co s tím dál? Díky
http://forum.matweb.cz/upload/1262610153-matice.jpg

#4 04. 01. 2010 16:20

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

↑ chaniczka: upravy jsem nekontroloval, ale priklad se doresi tak, ze vezmes posledni radek z trojuhelnikove matice, ktery je vlastne rovnici $150x_5=210$ a vypocitas $x_5$, vezmes predposledni radek, coz je rovnice $-9x_4-21x_5=-156$ a vypocitas $x_4$, $x_5$ uz je zname. takto postupujes v matici "vzhuru" az k prvni rovnici $x_1-3x_2+2x_3-x_4+2x_5=3$, ze ktere na zaver vypocitas $x_1$

#5 04. 01. 2010 20:45

chaniczka
Reputace:   

Jj, to už bych zvládla, ale zkontrolujte mi prosím někdo, jestli mám dobře ty poslední dva kroky, nevěděla jsemjak odstranit 6ku dole, tak jsem násobila -2,5 . V + IV  ale to bude asi blbost, nevim..

#6 04. 01. 2010 21:54 — Editoval LukasM (04. 01. 2010 21:58)

LukasM
Reputace:   193 

↑ chaniczka:
Ahoj. Tak že jsi to ty, tak jsem ty úpravy prošel všechny. Je to podle mně celé v pořádku, až právě na ten poslední řádek. Takže máme řádky
15 -9 -6 | -21
6   -3  3 | 12

Chceme se zbavit šestky. Ten tvůj nápad vynásobit druhý řádek -2,5 a přičíst k němu ten první bude fungovat, akorát je potřeba to udělat správně. Co jsem koukal, tak těch -1,5 je dobře, -28,5 vůbec netuším kde jsi vzala, a devítka je špatně, protože jsi přehlédla jedno znaménko (evidentně jsi násobila 2,5, ne -2,5).

Jinak obecně vždy funguje vynásobit jeden první řádek prvním prvkem toho druhého a druhý řádek prvním prvek prvního. Tím ti ty čísla na začátku vyjdou stejná, a pak stačí ty řádky odečíst (násobení se dá samozřejmě provést myšleně). Konkrétně tady bych prostě první řádek opsal, a od 15ti násobku druhého řádku odečetl 6ti násobek prvního (a výsledek napsal jako ten druhý řádek). V našem případě to moc neušetří, ale u složitějších matic se takhle většinou vyhneš desetinným číslům (resp. zlomkům) se kterými se blbě počítá (alespoň já mám radši velká celá čísla než malá desetinná/zlomky). Navíc tady jsme násobili jen 2,5. Kdyby tam nebylo 15 a 6, ale 17 a 5, tak bychom museli násobit (17/5)nami, což by asi byla lahůdka.

Pomohlo?

Edit: Jinak jsem ještě nezdůraznil, že je vhodné si řádky krátit, pokud to jde. V té tvé matici hned na začátku šlo krátit druhý řádek třemi, stejně jako oba ty naše problémové řádky. Potom se většinou také líp počítá, nevycházejí tam tak velká čísla.

#7 04. 01. 2010 22:26

chaniczka
Reputace:   

↑ LukasM: Mockrát díky, už jsem z toho byla zmatená a popletla si řádky a nebyla schopná si to sama opravit =:-O Ted už mám matici vyřešenou, už jen dosadím do původní rovnice a vypočtu. Ještě jednou mockrát díky!

Zápatí