Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřebovala bych pomoct se dvěma příklady, mám zadánu soustavu rovnic, převedla jsem si ji do maticové podoby, co s tím dál? Prosím i s postupem. 
A pak mám ještě jeden problém, a tj. zadání: Pro zadanou soustavu lineárních rovnic byl použitím vhodného software získán výsledek zapsaný ve tvaru trojúhelníkové matice. Interpretujte tento výsledek. (V případě existence řešení vypište výsledek, v opačném případě prokažte nekorektnost zadání.) 
Díky za pomoc.
↑ chaniczka: upravy jsem nekontroloval, ale priklad se doresi tak, ze vezmes posledni radek z trojuhelnikove matice, ktery je vlastne rovnici
a vypocitas
, vezmes predposledni radek, coz je rovnice
a vypocitas
,
uz je zname. takto postupujes v matici "vzhuru" az k prvni rovnici
, ze ktere na zaver vypocitas 
↑ chaniczka:
Ahoj. Tak že jsi to ty, tak jsem ty úpravy prošel všechny. Je to podle mně celé v pořádku, až právě na ten poslední řádek. Takže máme řádky
15 -9 -6 | -21
6 -3 3 | 12
Chceme se zbavit šestky. Ten tvůj nápad vynásobit druhý řádek -2,5 a přičíst k němu ten první bude fungovat, akorát je potřeba to udělat správně. Co jsem koukal, tak těch -1,5 je dobře, -28,5 vůbec netuším kde jsi vzala, a devítka je špatně, protože jsi přehlédla jedno znaménko (evidentně jsi násobila 2,5, ne -2,5).
Jinak obecně vždy funguje vynásobit jeden první řádek prvním prvkem toho druhého a druhý řádek prvním prvek prvního. Tím ti ty čísla na začátku vyjdou stejná, a pak stačí ty řádky odečíst (násobení se dá samozřejmě provést myšleně). Konkrétně tady bych prostě první řádek opsal, a od 15ti násobku druhého řádku odečetl 6ti násobek prvního (a výsledek napsal jako ten druhý řádek). V našem případě to moc neušetří, ale u složitějších matic se takhle většinou vyhneš desetinným číslům (resp. zlomkům) se kterými se blbě počítá (alespoň já mám radši velká celá čísla než malá desetinná/zlomky). Navíc tady jsme násobili jen 2,5. Kdyby tam nebylo 15 a 6, ale 17 a 5, tak bychom museli násobit (17/5)nami, což by asi byla lahůdka.
Pomohlo?
Edit: Jinak jsem ještě nezdůraznil, že je vhodné si řádky krátit, pokud to jde. V té tvé matici hned na začátku šlo krátit druhý řádek třemi, stejně jako oba ty naše problémové řádky. Potom se většinou také líp počítá, nevycházejí tam tak velká čísla.
Stránky: 1