Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Rád bych se zeptal lidí, příspívajících do tohoto fóra, a? už začátečníků nebo erudovaných matematiků, jaký mají názor na užitečnost těchto Lukášových stránek. Teď nemám na mysli přímo toto forum, jehož užitečnost je nezpochybnitelná. Mám na mysli především matematické články, které sem Lukáš napsal. Před nějakým časem jsem totiž sám přemýšlel o tom, že bych vyrobil nějaké podobné stránky, na kterých bych prezentoval svůj pohled na matematickou teorii a problémy. Jsem pevně přesvedčen, že dokážu podat některé partie (především ze základů vyšší matematiky) zajimavým a orginálním způsobem. Zjistil jsem ale, že k tomu by bylo potřeba ohromého úsilí, za které by mi bohužel nastačila pouze odměna typu "dobrý pocit z dobře vykonané práce". Potřebuju vědět, že by moje články skutečně někomu pomohly a byly pro něj skutečným přínosem a to nejen pro jednoho nebo dva lidi, ale pro hodně lidí.
Proto bych se chtěl zeptat, jak už jsem naznačil v úvodu, kolika lidem matematické články na tomto serveru opravdu byly k užitku a ku pomoci. V žádném případě teď nemám v nejmenším v úmyslu nějak snižovat hodnotu Lukášových článků nebo snad zpochybňovat množství práce, kterou musel vykonat. Přijde mi ale, že takto elementární fakta musí být podobným způsobem prezentována v každé průměrné učebnici středoškolské matematiky. Tedy pokud existuje množství lidí, kterým tyto články v něčem pomohli, rád bych věděl, proč zrovna tyhle a ne žádné jiné například v učebnicích matematiky apod..
Na závěr ještě jedou připomínám, že nemám v úmyslu jakkoliv zpochybňovat přínos těchto stránek. Spíše bych jej chtěl tak nějak "objektivně změřit".
Před několika lety jsem také o něčem podobném uvažoval a po domluvě s kamarády matematiky jsem došel k tomu, že nemá cenu rozmělňovat matematické vědění mezi příliš vysoké množství serverů. Myslím, že nejprospěšnější by bylo, kdyby všichni "erudovaní" matematici zkusili podpořit nějaký rozsáhlejší projekt, nejlépe českou wikipedii. Výjimkou by mohly být stránky určené mladším čtenářům, pro které by byly texty na wiki příliš náročné případně texty určené pro odborníky.
Co se týče srovnání s učebnicemi matematiky, myslím, že hlavní výhoda internetových zdrojů je v interaktivitě a že tudíž má význam udržovat na internetu i elementární fakta zpracovaná tak, aby se v nich hledalo a orientovalo lépe než v tištěné publikaci.
Význam těcto stránek pro mě nemá cenu hodnotit, relevantnější názor bych čekal od zelenáčů, kteří na nich nejspíš ocení názornost a jednoduchost.
Lishaak napsal(a):
Přijde mi ale, že takto elementární fakta musí být podobným způsobem prezentována v každé průměrné učebnici středoškolské matematiky.
Tohle si právě nemyslím, v učebnicích je spousta keců okolo, ale zároveň nic srozumitelného. Pamatuji si, že i já jsem míval problémy z té učebnice něco pochopit a to jsem se v těch matematických zápisech vyznal líp než většina třídy a to jsem ještě chodil na gympl, tudíž předpokládám, že jinde to bude ještě horší.
K tvé otázce - přikládám několik emailů, které mi došly v souvislosti se stránkami za poslední dny:
"je to super dodělávám dálkově maturitu a matematika nic moc ale těd co jsem viděl matematiku polopatě je to lepší snad to dodělám dík moc.. Karel"
"hej kamo husty web... konecne sem trochu pochopil tu matiku co nam ve skole neumi vysvetlit... ostatne jak sem to pochopil uvidime zitra na pisemce :D kazdopadne si tuhle stranku pridavam do svych oblibenych :) jen tak dal týpo"
"Super shrnutí matematiky, po pár letech bez tohoto předmětu jsem se zas potřeboval do toho dostat. A tvůj web mi pomohl, díky. Lepší než ve složitých matematických učebnicích. PJ"
"super jak jsou variace rozepsané, dá se to krásně pochopit, díky tobě mi to už půjde"
Stačí nebo ještě? :-) Mám toho plnou schránku :o)
Ještě případně odkáži statistiku návštěvnosti, poslední dny tady bývá i přes tisíc lidí. Třeba takové lineární rovnice nebo goniometrické funkce jsou hodně hledané a myslím, že moje články o tomhle jsou dost relevantní. Respektive nevím, co jiného by uživatel očekával, že mu vyhledávač nabídne.
Upřímně mě těší, že mají tyto stránky takovou násvštěvnost. Je asi pravdou, že lidí, kteří nerozumí takovéto základní matematice je opravdu více než dost. V souvislosti s tím bych se chtěl nabídnout, že bych ti mohl pomoct s rozšiřováním těchto stránek například tím, že bych také přispěl nějakým článkem na nějaké žádané téma. Tento konkrétní měsíc bohužel ještě nemohu mnoho slíbit, protože brutální zkouškové období je přece jen v plném proudu. Ale kdybys měl nějaké téma, které bych mohl zpracovat, můžu se nad tím už teď trošku zamyslet a po zkouškovém se do toho pustit.
rozhodne to nevzdavej... tyto stranky jsou vyborne a me a myslim, zee nejen me hodne davaji... kdyby jsi potreboval pomoct... mohl bych moderovat, ale posouzeni me prospesnosti necham na tobe. preji hodne stesti.
Lishaak napsal(a):
V souvislosti s tím bych se chtěl nabídnout, že bych ti mohl pomoct s rozšiřováním těchto stránek například tím, že bych také přispěl nějakým článkem na nějaké žádané téma. Tento konkrétní měsíc bohužel ještě nemohu mnoho slíbit, protože brutální zkouškové období je přece jen v plném proudu. Ale kdybys měl nějaké téma, které bych mohl zpracovat, můžu se nad tím už teď trošku zamyslet a po zkouškovém se do toho pustit.
Díky za nabídku :-). Ze středoškolské matematiky jsem schopen časem zpracovat všechno a myslím, že bude lepší, když bude celá středoškolská matematika psána jednou rukou, takže to bych si nechal pro sebe. Pokud ale zpracuješ cokoliv z vysokoškolské, budu jenom rád, mám za sebou pouze jeden semestr informatiky, takže vysokoškolskou matematiku si opravdu zpracovávat netroufám. Jestli si tedy najdeš nějaké téma a zpracuješ ho, mohu ho umístit na stránky. Můžeme se domluvit i na nějakém honoráři ;-). Ideální by podle mého názoru byla lineární algebra, tím se často začíná, co jsem si všiml, takže by to mohlo být často hledané.
Vyborne. Neco z lingebry bych urcite mohl zpracovat, nejake zaklady teles a vektorovych prostoru, matice, soustavy rovnic, proste zaklady. Taky vim, ze lidi casto nechapu zaklady analyzy jako limity, derivace, integraly. Vic asi nebude treba, protoze clovek, ktery se za tohle vsechno dostane a chce jit dal, tak uz te matice rozumi natolik, ze je schopen pochopit clanky treba na wikipedii.
Co se tyce stredoskolske matiky, rikas ze to zvladnes sam. Co sem se dival na tvoje clanky, tak se mi celkem libi. K nekterym castem bych ovsem mel par napadu, jak je vysvetlit vice "polopaticky" a zajimaveji. Napriklad cast o inverznich funkcich mi prijde takova jeste porad moc technicka a nudna. Vedel bych, jak to napsat lip. Ale o tom muzem pokecat treba nekdy na ICQ.