Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2010 23:37

Fester182lanarik
Reputace:   

PaS dost surne !

Zdravim dost surne by som potreboval vypocitat priklady  z PaS, potreboval by som ich na pondelok do skoly nakolko  ja som v tom uplne strateny.

Zadanie prikladov.

1) V urne sú 4 biele, 2 èierne, 3 zelené gule. Vytiahneme 4 gule. Aká je psti, že vytiahneme 2 biele.

2) Zariadenie má 3 rôzne nezávsilé zdroje energie A, B, C
P(A) = 0,3
P(B) = 0,2
P(C) =... 0,4
Zariadenie pracuje správne ak funguje aspoò jeden zdroj. Aká je psti, že funguje zariadenie?

3) V prvej skupine je 7 chlapcov a 3 dievèatá. v druhej skupine je 5 chlapcov, 7 dievèat. Na skúšku príde náhodné dievèa. Aká je psti, že je z prvej skupiny?

4) Basketbalista hádže na kôš. Dáva kôš s psti 0,6. Hádže tak dlho pokia¾ nedá kôš. Najviac však 5-krát. NP X je poèet hodov na kôš. Vypoèítaj strednú hodnotu.

Nasla by sa tu daka  dobra dusa a vypocitala by mi ich popripade aj vysvetlila ? Dakujem !

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 10. 01. 2010 05:07 — Editoval Oxyd (10. 01. 2010 05:17)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: PaS dost surne !

Přímo výsledky ti dávat nebudu, tím by ses nic nenaučil.  Navíc ty příklady nejsou tak těžké.

1) V urně je celkem 9 koulí, z toho 4 bílé.  Vytáhneme jednu, jaká je pravděpodobnost, že je bílá?  Pokud sme vytáhli bílou, zbylo nám koulí 8, z toho 3 bílé, jaká je teď pravděpodobnost, že vytáhneme bílou?  Jaká je pak pravděpodobnost, že současně vytáhneme jako první bílou a jako druhou též bílou?  Vytáhli sme první bílou, ale druhá bílá nebyla -- máme tedy 7 koulí, z toho 3 bílé -- jaká je pst, že třetí bude bílá?  Jaká je pst, že tenhle jev nastane, tj. že první byla bílá a zároveň druhá ne a zároveň třetí ano?  Pokud první byla bílá, ale druhá ani třetí ne, pak nám zbylo 6 koulí, z toho zase 3 bílé -- jaká je pst, že ta čtvrtá bude bílá?  Jaká je pak pst, že tenhle případ nastane?

Pokud sme první nevytáhli bílou, zbylo nám 8 koulí, z toho 4 bílé, jaká je teď pravděpodobnost, že vytáhneme bílou?  Pokud sme teď bílou vytáhli, zbylo nám 7 koulí, z toho 3 bílé -- pravděpodobnost, že teď vytáhneme bílou?  Jaká je pravděpodobnost, že první tažená nebude bílá a zároveň druhá bude bílá a zároveň třetí bude bílá?

První nebyla bílá, druhá byla bílá, třetí bílá nebyla -- zbylo nám 6 koulí, z toho 3 bílé.  Jaká je pravděpodobnost, že vytáhneme bílou?  Jaká je pak pravděpodobnost, že tohle nastane?

První ani druhou sme nevytáhli bílou, máme 7 koulí, z toho 4 bílé.  Jaká je pst, že další bude bílá?  A jaká je pst, že zároveň i ta po ní bude bílá?

Jaká je pak pravděpodobnost, že nastane aspoň jeden z těch jevů, které sem uvedl výše?

(Snad sem tady na žádný případ nezapomněl.  Doporučuju tady zapojit vlastní hlavu. x))

2) Zadání není úplné.  P(X) je pravděpodobnost, že zdroj X selže?  Pokud ano, tak jaká je pravděpodobnost, že selžou všechny tři současně?  Selhání všech tří současně je jediný případ, kdy zařízení přestane fungovat.  To nám tedy dá pravděpodobnost, že zařízení nefunguje.  1 - P(nefunguje) pak bude pravděpodobnost, že funguje.

3) 10 děvčat celkem, z toho 3 z prvé skupiny...

4) Hodí jednou -- aby házel po druhé, musí se netrefit, jaká je pravděpodobnost, že se netrefí?  Řekněme, že se netrefil, hází po druhé -- jaká je pravděpodobnost, že ani teď se netrefí?  Pravděpodobnost, že udělá právě dva hody bude P(netrefí se na poprvé) * P(trefí se na podruhé).  Atd. až na popáté.

Střední hodnota se pak vypočte přímo z definice.  Když $f(\omega)$ je nějaká náhodná veličina jevu $\omega$, tak střední hodnota téhle veličiny je $\mathbb{E}f := \sum_{\omega \in \Omega} f(\omega) P(\omega) $.  Tedy součet přes všechny jevy z hodnoty náhodné veličiny pro ten jev krát pravděpodobnost toho jevu.

V tomhle příkladě je náhodná veličina počet hodů.  Tedy např. $f(\text{hodi prave trikrat}) = 3$.  Střední hodnota pro tenhle příklad pak bude vypdat takhle:

$ \mathbb{E} = 1 \cdot P(\text{hodi prave jednou}) + 2 \cdot P(\text{hodi prave dvakrat}) + \ldots + 5 \cdot P(\text{hodi prave petkrat})$.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 10. 01. 2010 22:43

Fester182lanarik
Reputace:   

mohol by som poprosit naprikald o vysledky ?

prvy mi vysiel  0.4761   
treti  0.3

druhy a stvrty  neviem .

#4 11. 01. 2010 01:27 — Editoval jelena (11. 01. 2010 13:23)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Fester182lanarik:

1) a 3) mi vychází stejně

2) zadání není jasné - viz kolega ↑ Oxyd:, podle hodnot P bych tipovala, že to je pravděpodobnost poruchy, dopočtu pravděpodobnost, že je v pořádku:

v poruše P(A) = 0,3, v pořádku 1-0,3=0,7
v poruše P(B) = 0,2, v pořádku 1-0,2=0,8
v poruše P(C) =0,4, v pořádku 1-0,4=0,6

Zařizení pracuje, pokud alespoň jeden z dílů v pořádku - je to jev opačný k jevu "nepracuje žádný":

1-ne*ne*ne=1-0,3*0,2*0,4

EDIT - toto jsem měla špatně - zde mám vypočteno, že pracuje pravě jeden P(pracuje)=ano*ne*ne+ne*ano*ne+ne*ne*ano=0,7*0,2*0,3+0,3*0,8*0,4+0,3*0,2*0,6=... - není to podle zadání.

4) sestav si tabulku, jak doporučuje kolega ↑ Oxyd:, vzorce a vzory. a materiály

EDIT: opravila jsem 2. zadání, omluva.

Zápatí