Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim dost surne by som potreboval vypocitat priklady z PaS, potreboval by som ich na pondelok do skoly nakolko ja som v tom uplne strateny.
Zadanie prikladov.
1) V urne sú 4 biele, 2 èierne, 3 zelené gule. Vytiahneme 4 gule. Aká je psti, že vytiahneme 2 biele.
2) Zariadenie má 3 rôzne nezávsilé zdroje energie A, B, C
P(A) = 0,3
P(B) = 0,2
P(C) =... 0,4
Zariadenie pracuje správne ak funguje aspoò jeden zdroj. Aká je psti, že funguje zariadenie?
3) V prvej skupine je 7 chlapcov a 3 dievèatá. v druhej skupine je 5 chlapcov, 7 dievèat. Na skúšku príde náhodné dievèa. Aká je psti, že je z prvej skupiny?
4) Basketbalista hádže na kôš. Dáva kôš s psti 0,6. Hádže tak dlho pokia¾ nedá kôš. Najviac však 5-krát. NP X je poèet hodov na kôš. Vypoèítaj strednú hodnotu.
Nasla by sa tu daka dobra dusa a vypocitala by mi ich popripade aj vysvetlila ? Dakujem !
Přímo výsledky ti dávat nebudu, tím by ses nic nenaučil. Navíc ty příklady nejsou tak těžké.
1) V urně je celkem 9 koulí, z toho 4 bílé. Vytáhneme jednu, jaká je pravděpodobnost, že je bílá? Pokud sme vytáhli bílou, zbylo nám koulí 8, z toho 3 bílé, jaká je teď pravděpodobnost, že vytáhneme bílou? Jaká je pak pravděpodobnost, že současně vytáhneme jako první bílou a jako druhou též bílou? Vytáhli sme první bílou, ale druhá bílá nebyla -- máme tedy 7 koulí, z toho 3 bílé -- jaká je pst, že třetí bude bílá? Jaká je pst, že tenhle jev nastane, tj. že první byla bílá a zároveň druhá ne a zároveň třetí ano? Pokud první byla bílá, ale druhá ani třetí ne, pak nám zbylo 6 koulí, z toho zase 3 bílé -- jaká je pst, že ta čtvrtá bude bílá? Jaká je pak pst, že tenhle případ nastane?
Pokud sme první nevytáhli bílou, zbylo nám 8 koulí, z toho 4 bílé, jaká je teď pravděpodobnost, že vytáhneme bílou? Pokud sme teď bílou vytáhli, zbylo nám 7 koulí, z toho 3 bílé -- pravděpodobnost, že teď vytáhneme bílou? Jaká je pravděpodobnost, že první tažená nebude bílá a zároveň druhá bude bílá a zároveň třetí bude bílá?
První nebyla bílá, druhá byla bílá, třetí bílá nebyla -- zbylo nám 6 koulí, z toho 3 bílé. Jaká je pravděpodobnost, že vytáhneme bílou? Jaká je pak pravděpodobnost, že tohle nastane?
První ani druhou sme nevytáhli bílou, máme 7 koulí, z toho 4 bílé. Jaká je pst, že další bude bílá? A jaká je pst, že zároveň i ta po ní bude bílá?
Jaká je pak pravděpodobnost, že nastane aspoň jeden z těch jevů, které sem uvedl výše?
(Snad sem tady na žádný případ nezapomněl. Doporučuju tady zapojit vlastní hlavu. x))
2) Zadání není úplné. P(X) je pravděpodobnost, že zdroj X selže? Pokud ano, tak jaká je pravděpodobnost, že selžou všechny tři současně? Selhání všech tří současně je jediný případ, kdy zařízení přestane fungovat. To nám tedy dá pravděpodobnost, že zařízení nefunguje. 1 - P(nefunguje) pak bude pravděpodobnost, že funguje.
3) 10 děvčat celkem, z toho 3 z prvé skupiny...
4) Hodí jednou -- aby házel po druhé, musí se netrefit, jaká je pravděpodobnost, že se netrefí? Řekněme, že se netrefil, hází po druhé -- jaká je pravděpodobnost, že ani teď se netrefí? Pravděpodobnost, že udělá právě dva hody bude P(netrefí se na poprvé) * P(trefí se na podruhé). Atd. až na popáté.
Střední hodnota se pak vypočte přímo z definice. Když
je nějaká náhodná veličina jevu
, tak střední hodnota téhle veličiny je
. Tedy součet přes všechny jevy z hodnoty náhodné veličiny pro ten jev krát pravděpodobnost toho jevu.
V tomhle příkladě je náhodná veličina počet hodů. Tedy např.
. Střední hodnota pro tenhle příklad pak bude vypdat takhle:
.
mohol by som poprosit naprikald o vysledky ?
prvy mi vysiel 0.4761
treti 0.3
druhy a stvrty neviem .
↑ Fester182lanarik:
1) a 3) mi vychází stejně
2) zadání není jasné - viz kolega ↑ Oxyd:, podle hodnot P bych tipovala, že to je pravděpodobnost poruchy, dopočtu pravděpodobnost, že je v pořádku:
v poruše P(A) = 0,3, v pořádku 1-0,3=0,7
v poruše P(B) = 0,2, v pořádku 1-0,2=0,8
v poruše P(C) =0,4, v pořádku 1-0,4=0,6
Zařizení pracuje, pokud alespoň jeden z dílů v pořádku - je to jev opačný k jevu "nepracuje žádný":
1-ne*ne*ne=1-0,3*0,2*0,4
EDIT - toto jsem měla špatně - zde mám vypočteno, že pracuje pravě jeden P(pracuje)=ano*ne*ne+ne*ano*ne+ne*ne*ano=0,7*0,2*0,3+0,3*0,8*0,4+0,3*0,2*0,6=... - není to podle zadání.
4) sestav si tabulku, jak doporučuje kolega ↑ Oxyd:, vzorce a vzory. a materiály
EDIT: opravila jsem 2. zadání, omluva.