Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, potřebuji pomoc při řešení této úlohy: Najděte dvě čísla, jejichž součin je -16 a součet jejich druhých mocnin je minimální. Mělo by se to řešit nějak pomocí derivace...vyjadřilajsem si x dala jsem to do druhé rovnice zderivovala, ale nevím co dál. Děkuji...
Podla mna su to to cisla x=-8 a y=-8 ale niesom si isty :-)
(x^2)+(y^2)=0
zderivujes...
2x+2y=0
y=x
..... dosadis:
x+y=-16
(kedze x=y )
x+x=-16
2x=-16
x=-8=y
Aspon si to myslim opravte ma dakto :-)
↑ thebastard:Derivuješ podle čeho? Půl rovnice podle x a druhou půl podle y? Takhle to nepůjde..

↑ thebastard:
1) Jde o součin, ne součet.
2) Nemůžeš takto derivovat.
---
A tu derivaci
pak položíme rovnou nule.
(x^2)+(y^2)=0
zderivujes...
2x+2y=0
y=x
no fuj! proc se
rovna nule? a podle jake promenne derivujes? jak je zrovna potreba?
Tak sa potom ospraveldnujem niesom este tak zbehli v tychto veciach :-)
↑ halogan:
4 a -4. s tím maximem, to taky jde. měli jsme to na písemce, ale bohužel jsem to nevěděla a doma ten nemám konkrétní příklad, ale počítalo se to pry taky tak nějak, ale byla tam i druhá derivace.
↑ plisna: No, já teda reagovala právě na to tvoje za třetí. Ty první dvě věci jsou jasně špatně, ale i kdyby to tak bral, jakože chápu, že někdo neumí derivovat, ta trojka mu ale nemůže vyjít už kvůli základní matice, proto jsem ve svém přízpěvku napsala
. Což teda náhodou opravdu vyjde pro tu čtyřku ;-)