Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, doufám, že poslední dotaz... Mám zadaný úkol: Najděte jednotkový vektor kolmý k vektorům A vůbec si nevím rady. Není to ani ve skriptech. Ani v řešených příkladech ani ve sbírce úloh. Dokonce ani v Olšákovi jsem to nenašel... Mohl by mi někdo poradit? Prosím?
↑ ondrej.hav: ma-li byt vektor kolmy ke vsem vektorum, musi platit , , , coz povede na soustavu rovnic pro slozky vektoru
↑ plisna:Jo to mě pak napadlo, akorat nevim jestli ten vektor co z toho vypadne bude jednotkovy... ? nebo to pak ještě mohu nějak dodělat? Vyšlo mi například
EDIT: Tam bude asi ta norma že? Jsem nějak našel na wiky... Ale stejně nevím jak na to :-(
EDIT: Aha A jestli je velikost vektoru normálně odmocnina z druhých mocnin jednotlivých složek , tak by to mělo být takže ten výslednej jednotkovej vektor by měl být Je to tak?
EDIT: Chyba... koukal jsem se jinam :-D Mělo by to být Teď už je to dobře?
↑ ondrej.hav: ano, pokud chces, aby dany vektor byl jednotkovy, tak jej musis jeste znormovat, tj. spocitat si a pak normovany vektor
↑ johnyQ:
Operácia . v tomto prípade znamená skalárny súčin. To znamená, že ak má byť vektor kolmý k vektorom u,v,w. potom
tak jsem tu soustavu upravil a vyslo mi
-1 2 1 1
0 5 2 3
0 0 6 4
tim se dostavam k problemu jak se dostanu k tomu vektoru, ktery je kolmy na ty tri co jsou v zadani
a pokud jsem pochopil spravne postup tak ten vektor, ktery mi ma zrejme vyjit z te soustavy musim jeste prevest na jednotkovy
Stránky: 1