Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Čaute , potřebuju pomoct vyřešit tyto dva příklady
Součin čtyř za sebou jdoucích přirozených čísel je 3024 . Určete tato čísla.
Vypočtěte pětimístné číslo abcde,jestliže platí : b+c+d+e=23, c+d+e+a=18,
d+e+a+b=25; c+a+b+e=21; a+b+c+d=17.
Díky
Lze to udělat jednoduše buď hodíš do kalkulačky 4tá odmocnina z 3024, vyjde ti 7 a kousek: jsou to tedy cisla 6, 7, 8, 9. Ale to neni matematika. Takže označíš si 4 po sobě jsoucí čísla třeba pomocí 1.ho: a1*(a1+1)*(a1+2)*(a1+3)=3024. Jenže ti vyjdou 4té mocniny, takže bych to moc nedoporučoval, jak jinak to udělat mě nenapadá. Násobíš totiž mezi sebou členy AP.
U toho druhého příkladu máš 5 rovnic se 4 neznámými, musíš se jich postupně zbavovat až ti zbyde 1.
Jsem zvědavý jak ostatní vyřeší ten 1. příklad.

K tomu prvnímu by můj známy přistupoval méně matematicky a pořádně logicky. Udělal by 4. odmocninu toho čísla a věděl by, že dané číslo bude (zaokrouhlené) to druhé či třetí v pořadí. V tomto případě to vyjde 7.41, tedy posloupnost 6, 7, 8, 9.
↑ Ginco:
Jo, to je pěkný, teď jsem se k tomu dostal, ale roznásobil jsem to zase. Takhle, jak to máš ty, to vyjde. Pěkná práce.
díky, já jsem věděl, že to nějak jde, ale v tomhle případě ti nestačí umět jen matiku, musíš se nad tim zamyslet a rozložit si příklad tak, jak bys chtěl, aby ti vyšel. jinak dík za příklad, třeba u matury bych ho asi nedal, ale teď vim, že bych ho dal. joa ten druhej myslim, že pujde tak, že si třeba z libovolné rovnice zjistíš čemu se rovná třeba a , to čemu se rovná, tak dáš do další, v další už máš jen 3 neznámé, tak to uděláš znova a znova, až ti vyjde to a. to dosadíš a děláš to celé znova, ale už máš o jednu neznámou postaráno. Prostě musíš použít dosazovací metodu soustavy rovnic, je to sice hodně práce, ale myslim, že dojdeš k výsledku.

K tomu druhému: sečtením všech rovnic
4(a+b+c+d+e)=104
proto a+b+c+d=26. Ty rovnice pak přepíšeme takto:
26-a=23,
26-b=18,
26-c=25;
26-d=21;
26-e=17.
A to už je opravdu jednooduchá soustava :)
Stránky: 1