Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 10. 06. 2007 14:33

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Rýsovací programy

Neznáte někdo nějaký příjemný prográmek, který by zvládal vykreslovat matematické grafy? Používal jsem Advanced Grapher, který byl super, ale je placený. $30 sice není moc, ale asi bych zase musel platit $20 za mezinárodní transakci a to už se mi nechce. Nechci VoFci, protože si nechci instalovat Java Runtime Environment.

Pak bych potřeboval něco, v čem bych rýsoval třeba trojúhelníky, čtverce, kružnice - prostě základní geometrické útvary, když budu psát nějaký článek o geometrii. Nenapadá někoho, v čem by to bylo nejlepší? Teoreticky lze použít téměř jakýkolik grafický editor, ale přece jenom bych se rád poohlédl po něčem sofistikovanějším (ale free pokud možno).

2+2=4

#2 10. 06. 2007 14:38

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   3 
Web

Re: Rýsovací programy

Na kresleni grafu funkci pouzivam free programek Graph. Ke stazeni je na http://www.padowan.dk/graph/. Umi zobrazovat explicitne, implicitne i paramatricky zadane funkce, umi srafovat, nastavovat tloustku a barvu car atd. Ja jsem s nim velmi spokojen.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 10. 06. 2007 14:43

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Výborně, děkuji, vypadá pěkně a použitelně.

2+2=4

#4 16. 06. 2007 19:29

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Doporučil bych program GeoGebra -- umí grafy, čtverce, zobrazení, ... na dvourozměrnou geometrii úlně super. To, že potřebuje Javu, je možná trochu mínus, ale bez té se stejně člověk neobejde.
Hlavní výhoda: zachování vztahu mezi objekty. Zadefinuješ si, že nějaký bod je třeba střed opsané kružnice nějakému trojúhelníku a pak ti připadne, že by ten trojúhelník měl vypadat jinak. Stačí upravit trojúhelník, daný bod zůstane středem opsané kružnice.
http://www.geogebra.org/

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 13. 09. 2007 15:33

lenka
Zelenáč
Reputace:   0 

Já používám na funkce prográmek WinPlot - kromě grafů zadaných implicitně, explicitně, parametricky a polárně lze zadat jednoduše bod i přímku. Kromě toho lze zjistit extrémy, průsečíky s osou x, funkční hodnoty, zakreslit a vypočítat derivaci i integrál. Dá se pracovat i s 3D grafy. Na to, jak je mrňavý, free a nic nepotřebuje, je skutečně úžasný.

http://math.exeter.edu/rparris/winplot.html

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech