Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 22. 01. 2010 22:01

Ivana
Reputace:   32 

Re: Objem telesa

↑↑ jelena: Dobrá  beru  výpočet , ale mám stejně podezření na to , že úloha je zadaná nesprávně , ale budiž uvidíme s čím přijde po neděli autor zadané úlohy , doufám , že se ozve. :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#27 22. 01. 2010 22:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ivana:

no nějaká "dutina" v zadání (nebo v tělese) možna bude - třeba nám to ozřejmí další člen lingvistického spolku (v volném čase od lingvistiky "teoretický fyzik"). Měj se hezky :-)

#28 24. 01. 2010 00:47

Tomasko
Místo: Slovensko
Reputace:   

↑↑ jelena:

sila je F = 3N=m=0,3 kg

hustota je 896 kg/m3

S(ró)= m/V

V=m/S

V=0,3/896

V=0,00032 m3

nemôže byť riešenie takéto?

#29 24. 01. 2010 01:25

jelena
Jelena

↑ TOMASKO:

Zdravím a děkuji za příspěvek.

máš drobné překlepy ve výpočtu: V=0,3/8960=..., ale to je detail.

Úloha by měla být formulována takto:

Při vážení na vzduchu je měděné těleso vyváženo závažím o hmotnosti 0,3 kg, při vážení ve vodě (těleso je zcela ponořené) je vyváženo závažím o hmotnosti 0,25 kg. Určete hmotnost tělesa a objem tělesa. Lze z těchto údajů se rozhodnout, zda těleso je zhotoveno z měděného odlítku bez dutin nebo nějaké dutiny obsahuje?

Formulace "těleso je vyváženo" nahrazuje slovo "váha" nebo "tíha" vyjádřené v newtonech (N), jak jsme hovořili v předchozích příspěvcích.

Hmotnost tělesa je vlastnost, která se zachová a má být vypočtena z údajů na vzduchu (nebo rovnou přebereme údaj o hmotnosti závaží pro vyvážení). Z této hmotnosti vypočteme "ideální objem" tělesa - jaký by býl v případě, že tělese je jednolité, bez dutin.

Z údajů o vážení ve vodě vypočteme skutečný objem tělesa (nepředpokládám, že by měl takové dutiny, do kterých se dostane voda /mám na mysli třeba vzduchové kaverny) a porovnáním objemů uděláme závěr o možnosti výskytu vzduchových dutin v odlitku mědí.

Je možné, že tato úloha byla tak myšlena - ze zadání správně zvolit údaj a správně interpretovat.

#30 24. 01. 2010 01:27 — Editoval Kondr (24. 01. 2010 01:33)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ TOMASKO:
Nechť F1 je tíha na vzduchu, F2 tíha ve vodě, ro hustota tělesa, rh hustota vody.
Máme V=F1/g/ro, současně V=(F1-F2)/g/rh, porovnáním obou rovnic a dosazním ro=6rh, což by svědčilo o tom, že je těleso ponořeno do opravdu tvrdé vody :)

jelena: EDIT: Zdravím :) duté těleso je asi lepší vysvětlení než tvrdá voda. Asi se radši budu držet matematického vesla.
Nezbejvá než si přát aby nás voda nesla ...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#31 24. 01. 2010 01:43

jelena
Jelena

↑ Kondr:

Také pozdrav :-) doufám, že jsem to lingvisticko-fyzikální pojednání dotahla do nějakého smysluplného textu ("duté těleso" to mi tam chybí).

#32 24. 01. 2010 03:30

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Nyní, když jsme si to trochu objasnili, můžeme začít počítat :-)

Jakési těleso jsme ponořili do vody a víme, že je nadlehčováno silou 3N - 2,5N = 0,5N. Určitě je celé ponořené pod hladinou, protože jinak bychom místo 2,5N naměřili 0.
Umíme tedy určit objem tohoto tělesa, a to bez ohledu na materiál, z něhož je vyrobeno. Vztlakové síle 0,5N ve vodě odpovídá vytlačený objem 50 cm^3, což je zároveň objem tělesa. Tím jsme odpověděli na otázku v zadání úlohy.

Úvaha navíc:
Když víme o tělese, že má tíhu 3N a známe hustotu mědi 8,96 g/cm^3, snadno odvodíme, že objem použité mědi v tělese je 33,5 cm^3. Zbývajících 16,5 cm^3 do celkového objemu 50 cm^3 by mohla být ona dutina :-) .

Poznámky:
a) Velikost gravitačního zrychlení jsem bral 10 m/s^2.
b) V zadání úlohy shledávám nepřesnost v popisu tvaru tělesa. Problém nastává např. v případě těles zvonovitého tvaru: Lze vzduchový prostor (bublinu) pod zvonem považovat za dutinu a brát ji jako součást objemu tělesa???

#33 24. 01. 2010 08:59

Peter 002
Reputace:   

↑ jelena:
Asi tam bude aj tá dutina ...Možno som to zle opísal z tabule... lebo som sa ponáhlal...

#34 24. 01. 2010 09:48

jelena
Jelena

↑ Peter 002:

řekla bych, že po povídání nad úlohou a po dopočtu od kolegy ↑ medvidek: už by neměl být problém ani s pojmy, ani s dořešením

(pro kolegu medvidka  - dutiny, do kterých by se dostala voda, jsem vyloučila - tedy i zvon jsem vyloučila - po převrácení by se voda dostala)- tělo tedy může být jen "duté těleso"

------
roznašáč snov... - krásnou řeč máte.

#35 24. 01. 2010 09:49 — Editoval Ivana (24. 01. 2010 10:08)

Ivana

Na mne celá úloha ,  tak jak byla zadána , dělá dojem nesprávného zadání již od počátku . Záleží kdo úlohu zadal , na jakém stupni školního vzdělávání , může se stát , že tazatel v tomhle případě asi učitel(ka) , možná z hlavy , jen tak narychlo na konci hodiny hodil příklad jako domácí úkol a popletl jednotky.  :-(

Je to můj názor ,  možná se mýlím , ale má to přece jen kladný dopad na ↑ Peter 002: , protože v odpovědích jsou  úvahy , které jsou k věci a pomáhají k pochopení Archimedova zákona a nestejnorodého tělesa .  :-)

Věřím , že se nám ↑ Peter 002: ozve , jak byla úloha opravdu míněna a problém bude objasněn úplně .

#36 24. 01. 2010 10:04

jelena
Jelena

↑ Ivana:

Ivano, zdravím :-)

kolega Peter potvrzuje, že je to zkrácený zápis, ale zadání tíhy (váhy) v Newtonech nevidím jako problém. Přepis na "těleso je vyváženo závažím" je totež (když budeme rozkreslovat síly, tak zakreslíme tíhy). A pokud se nad čísly uvažuje tak, jak předvedl kolega medvidek, tak se dopracuje i ke smysluplným závěrům.

---
OT: "na mně"? :-)

#37 24. 01. 2010 10:08 — Editoval Ivana (24. 01. 2010 10:10)

Ivana

↑ jelena:Zdravím :-)   , ach ta čeština ...

na mě , na mne .. na koho , co 4. pád jako na tě , na tebe ..

Děkuji za opravu hned to u sebe opravím :-)

Zápatí