Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jelena: Dobrá beru výpočet , ale mám stejně podezření na to , že úloha je zadaná nesprávně , ale budiž uvidíme s čím přijde po neděli autor zadané úlohy , doufám , že se ozve. :-)
↑ Ivana:
no nějaká "dutina" v zadání (nebo v tělese) možna bude - třeba nám to ozřejmí další člen lingvistického spolku (v volném čase od lingvistiky "teoretický fyzik"). Měj se hezky :-)
↑↑ jelena:
sila je F = 3N=m=0,3 kg
hustota je 896 kg/m3
S(ró)= m/V
V=m/S
V=0,3/896
V=0,00032 m3
nemôže byť riešenie takéto?
↑ TOMASKO:
Zdravím a děkuji za příspěvek.
máš drobné překlepy ve výpočtu: V=0,3/8960=..., ale to je detail.
Úloha by měla být formulována takto:
Při vážení na vzduchu je měděné těleso vyváženo závažím o hmotnosti 0,3 kg, při vážení ve vodě (těleso je zcela ponořené) je vyváženo závažím o hmotnosti 0,25 kg. Určete hmotnost tělesa a objem tělesa. Lze z těchto údajů se rozhodnout, zda těleso je zhotoveno z měděného odlítku bez dutin nebo nějaké dutiny obsahuje?
Formulace "těleso je vyváženo" nahrazuje slovo "váha" nebo "tíha" vyjádřené v newtonech (N), jak jsme hovořili v předchozích příspěvcích.
Hmotnost tělesa je vlastnost, která se zachová a má být vypočtena z údajů na vzduchu (nebo rovnou přebereme údaj o hmotnosti závaží pro vyvážení). Z této hmotnosti vypočteme "ideální objem" tělesa - jaký by býl v případě, že tělese je jednolité, bez dutin.
Z údajů o vážení ve vodě vypočteme skutečný objem tělesa (nepředpokládám, že by měl takové dutiny, do kterých se dostane voda /mám na mysli třeba vzduchové kaverny) a porovnáním objemů uděláme závěr o možnosti výskytu vzduchových dutin v odlitku mědí.
Je možné, že tato úloha byla tak myšlena - ze zadání správně zvolit údaj a správně interpretovat.

↑ TOMASKO:
Nechť F1 je tíha na vzduchu, F2 tíha ve vodě, ro hustota tělesa, rh hustota vody.
Máme V=F1/g/ro, současně V=(F1-F2)/g/rh, porovnáním obou rovnic a dosazním ro=6rh, což by svědčilo o tom, že je těleso ponořeno do opravdu tvrdé vody :)
jelena: EDIT: Zdravím :) duté těleso je asi lepší vysvětlení než tvrdá voda. Asi se radši budu držet matematického vesla.
Nezbejvá než si přát aby nás voda nesla ...
↑ Kondr:
Také pozdrav :-) doufám, že jsem to lingvisticko-fyzikální pojednání dotahla do nějakého smysluplného textu ("duté těleso" to mi tam chybí).
Nyní, když jsme si to trochu objasnili, můžeme začít počítat :-)
Jakési těleso jsme ponořili do vody a víme, že je nadlehčováno silou 3N - 2,5N = 0,5N. Určitě je celé ponořené pod hladinou, protože jinak bychom místo 2,5N naměřili 0.
Umíme tedy určit objem tohoto tělesa, a to bez ohledu na materiál, z něhož je vyrobeno. Vztlakové síle 0,5N ve vodě odpovídá vytlačený objem 50 cm^3, což je zároveň objem tělesa. Tím jsme odpověděli na otázku v zadání úlohy.
Úvaha navíc:
Když víme o tělese, že má tíhu 3N a známe hustotu mědi 8,96 g/cm^3, snadno odvodíme, že objem použité mědi v tělese je 33,5 cm^3. Zbývajících 16,5 cm^3 do celkového objemu 50 cm^3 by mohla být ona dutina :-) .
Poznámky:
a) Velikost gravitačního zrychlení jsem bral 10 m/s^2.
b) V zadání úlohy shledávám nepřesnost v popisu tvaru tělesa. Problém nastává např. v případě těles zvonovitého tvaru: Lze vzduchový prostor (bublinu) pod zvonem považovat za dutinu a brát ji jako součást objemu tělesa???
↑ Peter 002:
řekla bych, že po povídání nad úlohou a po dopočtu od kolegy ↑ medvidek: už by neměl být problém ani s pojmy, ani s dořešením
(pro kolegu medvidka - dutiny, do kterých by se dostala voda, jsem vyloučila - tedy i zvon jsem vyloučila - po převrácení by se voda dostala)- tělo tedy může být jen "duté těleso"
------
roznašáč snov... - krásnou řeč máte.
Na mne celá úloha , tak jak byla zadána , dělá dojem nesprávného zadání již od počátku . Záleží kdo úlohu zadal , na jakém stupni školního vzdělávání , může se stát , že tazatel v tomhle případě asi učitel(ka) , možná z hlavy , jen tak narychlo na konci hodiny hodil příklad jako domácí úkol a popletl jednotky. :-(
Je to můj názor , možná se mýlím , ale má to přece jen kladný dopad na ↑ Peter 002: , protože v odpovědích jsou úvahy , které jsou k věci a pomáhají k pochopení Archimedova zákona a nestejnorodého tělesa . :-)
Věřím , že se nám ↑ Peter 002: ozve , jak byla úloha opravdu míněna a problém bude objasněn úplně .
↑ Ivana:
Ivano, zdravím :-)
kolega Peter potvrzuje, že je to zkrácený zápis, ale zadání tíhy (váhy) v Newtonech nevidím jako problém. Přepis na "těleso je vyváženo závažím" je totež (když budeme rozkreslovat síly, tak zakreslíme tíhy). A pokud se nad čísly uvažuje tak, jak předvedl kolega medvidek, tak se dopracuje i ke smysluplným závěrům.
---
OT: "na mně"? :-)