Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 01. 2010 20:28

seeter
Zelenáč
Reputace:   

diferenciální rovnice 1. řádu

Dobrý den, mám problém vypočítat diferenciální rovnici 1. řádu, repektive její partikulární řešení. zadání je: $ x\prime = \frac{1}{t}x + \frac{1}{t^3} ; x(1)=1$ homogení řešení soustavy mi vyšlo: $x=tc$ partikulární řešení budu tedy hledat ve tvaru:
$ x =At^{-3} + Bt^{-2} + Ct^{-1} + D  $
$ x\prime=\frac{-1}{3}t^{-2}-\frac{1}{2}Bt^{-1}-Cln|t| $
teď bych hledal řešení podle mocnin tedy jaké koeficienty jsou u mocniny t^-3, t^-2... a z toho bych zjistil hodnoty pro A,B,C,D. Výsledek má ovšem vyjít :$x(t)=\frac{4}{3}t-\frac{1}{3}t^{-2}$, k tomuto výsledku jsem se nedostal, proto se obracím na Vás, díky za každou radu ;-)

#2 29. 01. 2010 21:49 — Editoval kaja(z_hajovny) (29. 01. 2010 21:50)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: diferenciální rovnice 1. řádu

podle jake vety jsme urcili to $x =At^{-3} + Bt^{-2} + Ct^{-1} + D $ ?

a mame spravne zderivovano? $x\prime=\frac{-1}{3}t^{-2}-\frac{1}{2}Bt^{-1}-Cln|t|$ podle mne ne

asi bych kouknul na variaci konstant.

#3 29. 01. 2010 22:13

seeter
Zelenáč
Reputace:   

Re: diferenciální rovnice 1. řádu

↑ kaja(z_hajovny):Ten způsob nevím jak se nazývá a nevím, zda jsem schopen ho nějak sformulovat, ale jde v principu o to, že vytvořím polynom až do řádu n, a pak ho derivuji tolikrát, jaká je derivace v dif. rovnici, potom hledám koeficienty u stejných mocnin, hledám hodnoty pro A,B,C... atd. ten řád polyom musím odhadnout, prostě typnout, tak mi to řikal jeden cvičící. Bohužel variaci konstant nerozumím, mám skripta, ale nejsem schopen to z nich vyluštit, jenom jsem slyšel, že je to moc složitý a nikdo mi to nevysvětloval dál...snad jsem to zderivoval správně...

Zápatí