Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém vypočítat diferenciální rovnici 1. řádu, repektive její partikulární řešení. zadání je:
homogení řešení soustavy mi vyšlo:
partikulární řešení budu tedy hledat ve tvaru: 

teď bych hledal řešení podle mocnin tedy jaké koeficienty jsou u mocniny t^-3, t^-2... a z toho bych zjistil hodnoty pro A,B,C,D. Výsledek má ovšem vyjít :
, k tomuto výsledku jsem se nedostal, proto se obracím na Vás, díky za každou radu ;-)
podle jake vety jsme urcili to
?
a mame spravne zderivovano?
podle mne ne
asi bych kouknul na variaci konstant.
↑ kaja(z_hajovny):Ten způsob nevím jak se nazývá a nevím, zda jsem schopen ho nějak sformulovat, ale jde v principu o to, že vytvořím polynom až do řádu n, a pak ho derivuji tolikrát, jaká je derivace v dif. rovnici, potom hledám koeficienty u stejných mocnin, hledám hodnoty pro A,B,C... atd. ten řád polyom musím odhadnout, prostě typnout, tak mi to řikal jeden cvičící. Bohužel variaci konstant nerozumím, mám skripta, ale nejsem schopen to z nich vyluštit, jenom jsem slyšel, že je to moc složitý a nikdo mi to nevysvětloval dál...snad jsem to zderivoval správně...