Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak jsem tu zase se sérií příkladů,doufám,že mě za to neukamenujete. Udělal jsem to aspoň trošku přehlednější. Díky moc za pomoc
1.) Zapište libovolně dva složené výroky. U prvního složeného výroku použijte slovní vyjádření u druhého symbolické. Vytvořte negace obou výroků
Venku prší a svítí slunce | Venku neprší a nesvítí slunce
A Ʌ B | ¬A Ʌ ¬B
2.)Napište definici množiny. Zadejte dvě libovolné,ale různé množiny A,B výčtem prvků. Popište vzájemný vztah obou množin. Určete A ∩ B,A - B
A={1,2},B={3,4} A U B = {1,2,3,4}, A-B={1,2}, A ∩ B={}
3.)Zvolte libovolnou, ale konkrétní klesající exponenciální fci. Určte k ní fci inverzní. Graf
y=2^x inverzní: x=2^y
4.)Vytvořte limitu typu ∞/∞ a vypočtěte ji
lim x->∞ x/2x = 1/2
5.)Určete směrnici tečny fce f(x)=cosx v bodě x=Pi/2. Načrtněte
f´(x)=-sinx a dosadím Pi/2 a vyjde mi to -1
6.)Definujte kvadratickou fci. Načrtněte graf libovolné kvadratické fce,jejíž linearní koeficient je různý od nuly
ax^2+bx+c , Kvadraticky + linearní + absolutní člen , přiklad x^2+x-6 =0 Parabola s -3,2 prusecikama
7.)Zvolte libovolnou fci a určte její diferenciál v bodě x0=1 pro h=0,1
Tohle nevím,jestli by jste mi neporadili,díky
8.)Napište libovolný integrál z goniometrické fce (ne vzorec) a vyřešte jej
Integral z sin^2x/cos^2x, rozepíšu čitatel jako 1-cos.. a vysledek tgx-x+c
9.)Napište větu pro integraci součinu dvou fcí (per partes) Použijte tuto větu pro naznačení (tj. volbu fci) výpočtu
u*v-Integral u*v´ ... Stačí to? Integrál x^2*sinx u=x^2 v´=sinx
10.)Vytvořte určitý integrál z racionální funcke neryze lomené a vypočítejte jej
Taky bych potřevbocal poradit,respektive poradit,abych to měl co nejjednodušší
11.)Vrcholy čtverce jsou A= [1,1] [1,5] [5,5] [5,1] Vypočítejte obsah pomocí určitého integrálu
Udělal jsem to tak,že ten čverec rozpulim přimkou x a počítám y=x,takže
2 krát Integral od 1 do 5 z x
↑ Krakora:
V tom hned prvom priklade mas zle tie negacie... Negacia vyroku "vonku prsi a svieti slnko" je "vonku neprsi alebo nesvieti slnko" :) Rovnaka chyba je aj v tom symbolickom zapise..
3)
rozhodně není klesající - vždyť přece např.
. A inverzní k ní není ta samá, ale logaritmus. V tomto případě by to byl
.
U 10) je to do značné míry otázka definic. Wikipedie praví:
Celistvá racionální funkce je speciálním případem racionální lomené funkce, který získáme, položíme-li Q(x) = 1.
takže kdybychom chtěli mít co nejjednodušší racionální neryze lomenou fci, mohla by to být jen jednička. Další "složitější" příklady by mohly být x, popř.
.
7.)Zvolte libovolnou fci a určte její diferenciál v bodě x0=1 pro h=0,1
a tohle?
Diferenciál. Má-li funkce f derivaci v bodě x, pak diferenciálem funkce f v bodě x nazýváme lineární funkci, kterou označujeme d fx a pro kterou platí: d fx(h)=f '(x)·h.
Takže já si zvolím jakou koliv funkci třeba 3x^2 ,zderivuju ji a a dostadím x a vynásobím h ??
↑ Krakora:
Zdravím, pokud je to ještě aktuální - jen drobnosti:
6) Definujte kvadratickou fci... (tak, jak máš zapsáno, nelze považovat za funkci (v 1. případě máš "algebraický výraz", v druhém případě "rovnice" - tedy 2 funkce (kvadratickou nalevo a lineární napravo)
, přiklad 
7) Zvolte libovolnou fci a určte její diferenciál v bodě x_0=1 pro h=0,1
funkce
, zderivuju ji, do výsledku derivace dosadím hodnotu x_0=1 a vynásobím h.
Trochu větší pozor na definici a na označení indexů (viz 1. Odkaz v seznamu doporučených materiálů (kapitola 7.1), jinak v pořádku
11) se dá i jako integrál rozdílu funkcí f(x)=5, g(x)=1, Integrujeme 
V pořádku?
Stránky: 1