Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, prosím o radu s rezoluční metodou. Z definic jsem nějak nepochopil některé věci... Je mi jasné, že pro použití rezoluční metody musím formuli převést do KNF, popř. Skolemovy, v případě prediktátové logiky a znegovat formuli nebo závěr. Jednotlivé klauzule výsledné formule napíšu pod sebe a rezolvuji...Nenegovaný z jednoho disjunktu formule s negovaným z jiného disjunktu a výslednou rezolventu napíšu jako další do seznamu. Tento princip je mi jasný, a až potud mám všechny příklady dobře. Nevím, ale zda:
1) Můžu např. provést rezoluci 1,2 a pak opakovaně použít první klauzuli a udělat rezoluci např. 1,3 s použitím původní klauzule 1?
2)Musím "vyčerpat", použít, všechny predikáty či výrokové proměnné z původních formulí anebo stačí, když prostě (teoreticky) najdu 2 samotné predikáty nebo výrokové proměnné, třeba hned v 1. kroku rezoluce, které se navzájem "vykrátí" a rezolventou bude prázdná množina klauzulí, čili spor?
Za odpověď moc děkuji....zítra mám zkoušku a s tímto mám trochu problém...
Jirka
↑ Kondr:Díky moc za rady...sice trošku s křížkem po funuse, ale přece :-) Myslel jsem si, že to tak nějak bude, na zkoušce to tak udělal a mám za 2, tak jsem celkem spokojený.... Blbě jsem zformalizoval 1 příklad, ale vyloženě svou nepozorností....ale neva, zkoušku mám a to je hlavní....Na červený už to stejně nemám, vloni mi moc nevyšla Teorie grafů :-). Ještě jednou díky, budu si alespoň jistý v dalším období.
No s logikou jsem dopadl mizerně (za D), tak jsem rád, že si ještě něco pamatuju. Jinak celkem pěkné online materiály: http://www.fi.muni.cz/~popel/lectures/bak_logika/
Bohužel na zobrazení animací musíš být student FI MU.
↑ Kondr: To bohužel nejsem, ale i tak díky....Ty ostatní materiály jsou dobré. A za D nebo za E....hlavně, že jsi prošel :-) Mě teď čeká opravka z vybraných partií z matematické analýzy.... Ne, že bych to neuměl, ale nějak jsem se zamotal u jednoho Taylorova rozvoje 3. řádu v daném bodě (udělal jsem chybu při 3. parciální derivaci) a než jsem na to přišel a opravil to, tak už jsem nestihnul ostatní věci na dostatečný počet bodů... No, co taky po 2 hoďkách spánku a 3 dnech zkoušek po sobě:-) 2. termín, taky termín....i když na to nejsem moc zvyklý, dělat napodruhé, ale nejde o život. Tak hodně štěstí a ještě jednou díky!