Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, prosím o radu, o matematiku se zajímám, moc mě baví, ovšem je mi pouze necelých 17 let, studuji sextu, takže bohužel nemám celkové znalosti matematiky, tak si s nekterými příklady nevím rady
řešili jsme exponenciální rovnice, a já jsem narazil na jeden problém
jak sečtu toto (v teXu neumím): 4 na -1 + 4 na -2 + 4 na -3 + 4 na -4, nevím ale faktoriál to asi není, můžete mi prosím poradit?
řešili jsme to zlomky, tak, že jsme si každé číslo napsali jako zlomek, upravili na stejného jmenovatele a potom sečetli, ale mně se jedná o nějaké matematické řešení, děkuji mnohokrát

Dalo by se to brát jako částečný součet geometrické posloupnosti. Jinak dá se k tomu přistoupit třeba takto:
jedná se v podstatě o podobnou "fintu", kterou se převádí racionální čísla s periodickým zápisem na zlomky nebo jak se odvozuje vzorec pro částečný součet geometrické posloupnosti.
↑ [ReD]mikl:
To co popisuješ JE matematické řešení.
Další možnosti 
nebo sečíst jako geometrickou posloupnost.
↑ [ReD]mikl: Já se také přidám , řešila bych takto :.jpg)