Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem,
prosím o pomoc s následujícím problémem. Mám funkci např. f(x,y)=x+2y a funkci g(u,v) zadanou maticí a11=usinv,a21=uv a a21=vcosu. Potřebuji vypočítat derivaci 2. řádu složené funkce g po f. Mám vzorec a umím to udělat pro derivaci 1. řádu. U druhé derivace si, ale fakt nevím rady a nemám na to ani vzorec. Rozumíte tomu někdo?
Díky moc. Jirka

Obecně derivace druhého řádu znamená, že spočteš derivaci prvního řádu a výsledek zderivuješ ještě jednou. Zde nechápu tu "funkci zadanou maticí". Můžeš napsat kompletní zadání?
↑ Kondr: Díky za odpověď. Co je derivace funkce vyššího řádu samozřejmě vím. Zadání je takové, jak jsem napsal. Např. První funkce f(x,y,z) je zadaná "normálně" a druhá g(u) je zadaná maticí s třemi řádky. Mám udělat derivaci složené funkce f po g. Konkrétně z příkladu: f(x,y,z)=(e na 2x) krát (y - z) a funkce g(u)=matice s jedním sloupcem, kde v prvním řádku je u, ve 2. řádku je 2sinu a ve třetím řádku je cosu. Jak se dělá derivace 1. řádu této složené funkce, to vím. Existuje na to vzorec, ale nevím, co a kam dosadit. Vzorec je následující:
[D11 . f(g) . g'1 + D12 . f(g) . g'2] . g'1 + D1 . f(g) . g''1 + [D21 . f(g) . g'1 + D22 . f(g) . g'2] . g'2 + D2 . f(g) . g''2
Čísla za D a g mají být dolní index...
Jirka

↑ jamsoft: Nechť funkce g(u,v) je dána maticí, jejíž prvky jsou
a
. Pak první derivaci f po g podle u dostaneme jako
druhou jako
Možná se má počítat derivace v nějakém směru, pak by to bylo složitější.
↑ jamsoft: Pokud si zde napíšeš tu složenou funkci, tak jde o funkci jedné proměnné, není potřeba vzorec.
Stránky: 1