Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 02. 2010 17:02

sssd
Reputace:   

slovní úloha

Ahoj, potřeboval bych pomoci vůbec si s tím nevím rady, počítal jsem to asi 2 hodiny a nemůžu pořád dojít k nějakému výsledku. Prosím vás pomocte mi a mohli by jste mi, kdyžtak napsat i postup jak jste to vyřešili, protože by mě to fakt moc zajimalo. Díky

Jeden král měl vězení, v něm 100 cel očíslovaných od 1 do 100 a v každé cele jednoho vězně.
Každá cela má zámek, v kterém lze zamknout pouze na jeden západ. Jednou král slaví narozeniny a rozhodne se vyhlásit všeobecnou amnestii.
V každé cele přikáže odemknout, ale vězni ještě nesmějí odejít. Druhý den si to ale král rozmyslí a přikáže v každé 2.cele otočit klíčem (tedy zamknout). Třetí den král zase změní své rozhodnutí - přikáže v každé třetí cele otočit klíčem (kde bylo odemčeno, zamkne, kde zamčeno, odemkne). A tak to jde dál - 4. den přikáže otočit klíčem v každé  4., 5. den v každé  5. atd.  až  stý  den  v každé
(té jediné) sté. Pak vyhlásí - kdo má odemčeno, může jít domů.
Jaká čísla mají cely, které mají odemčeno?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kondr)

#2 18. 02. 2010 23:30

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: slovní úloha

Vězení měl tenhle král taky.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí