Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoci vůbec si s tím nevím rady, počítal jsem to asi 2 hodiny a nemůžu pořád dojít k nějakému výsledku. Prosím vás pomocte mi a mohli by jste mi, kdyžtak napsat i postup jak jste to vyřešili, protože by mě to fakt moc zajimalo. Díky
Jeden král měl vězení, v něm 100 cel očíslovaných od 1 do 100 a v každé cele jednoho vězně.
Každá cela má zámek, v kterém lze zamknout pouze na jeden západ. Jednou král slaví narozeniny a rozhodne se vyhlásit všeobecnou amnestii.
V každé cele přikáže odemknout, ale vězni ještě nesmějí odejít. Druhý den si to ale král rozmyslí a přikáže v každé 2.cele otočit klíčem (tedy zamknout). Třetí den král zase změní své rozhodnutí - přikáže v každé třetí cele otočit klíčem (kde bylo odemčeno, zamkne, kde zamčeno, odemkne). A tak to jde dál - 4. den přikáže otočit klíčem v každé 4., 5. den v každé 5. atd. až stý den v každé
(té jediné) sté. Pak vyhlásí - kdo má odemčeno, může jít domů.
Jaká čísla mají cely, které mají odemčeno?

Vězení měl tenhle král taky.