Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
potřeboval bych menší pomoc s příklady na parabolu a hyperbolu. Postup mi většinou problém nedělá, ale nikdy nevím jak pořádně vyřešit složitější kvadratickou funkci, kterou dostanu dosazením.
1) Určete rovnici tečny paraboly P, která je rovnoběžná s přímkou p a určete tečný bod

2) (zde neznám přesné zadání), předpokládám, že jde o polohu přímky p vůči hyperbole H na základě parametru k (potřebná diskuze diskriminantu)

Předem děkuju za každou odpověď
↑ harryharry:
Zdravím,
1) přímka rovnoběžná s
bude mít rovnici v obecném tvaru:
, odsud
, dosazujeme do rovnice paraboly:
, máme:
, po úpravě:
, hledáme takové c, pro které diskriminant této kvadratické rovnice je nulový.
2) hledáme vzájemnou polohu přímky
a hyperboly:
,
po dosazení máme: 

sestavíme diskriminant této kvadratické rovnice a hledáme:
- hodnoty k, pro kterou D=0 (přímka je tečnou),
- intervaly hodnot k, pro které D<0 (přímka a kuželosečka nemají žádný společný bod),
- intervaly hodnot k, pro které D>0 (přímka je sečnou).
Stačí tak? Případně se ozví tady.
↑ jelena:
Ještě je nutné diskutovat možnost, když je koeficient u kvadratického členu nulový, tj.
. V tom případě má příslušná rovnice nejvýše jedno řešení, ovšem nejedná se o tečnu, ale přímku rovnoběžnou s asymptotou.
↑ Olin: děkuji :-) mohla bych citovat sebe (drzost, однако)?
EDIT: kolega plisna už tuto úlohu (2) diskutoval, děkuji.

Pravda :-) omlouvám se... řešil jsem příkladů více a tenhle mi nesedí, omylem jsem ho vložil 2x... Obecně mi celá látka spojená s kuželosečkami moc nejde - tentokrát snad dostanu 1 :-D
Děkuji :-)

Jen chci dodat, že dořešení příkladu 1) a zjištění tečného bodu je hodně problematické... nějakou dobu jsem si s ním lámal hlavu, nejjednoduší způsob je dosadit si do rovnice místo
, vyjde vám
, takže při výpočtu kořenů a dosazení za c zjistíte, že se člen kvadratické funkce B nuluje, takže je jen jedinný kořen
ten pak dosadíte do rovnice
a vyjde vám souřadnice y
snad jsem to napsal srozumitelně...
Jinak ještě jednou děkuji, nakonec jsem dostal 1 :-) plný počet bodů...
↑ harryharry:
Děkuji za doplnění a za zprávu o výsledku, gratulace :-)
Dořešení bych viděla tak:
.
pro
dosazuji zpět do rovnice paraboly: 

hodnoty x, c, dosazuji do rovnice přímky
a najdu y.
Může být? Děkuji.