Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2010 20:27 — Editoval Johny (24. 02. 2010 21:20)

Johny
Reputace:   

Latex - vlastni syntaxe

Zdravím,
   Mohl by mi prosím někdo vysvětlit postupně(co znamená def,obr,#1) následující syntaxi. Z toho symbol dolaru se nachází před \vcenter a předposlení složenou závorkou. Nedal jsem to tam, jelikož to blblo.

\def\obr#1{\leavevmode\vcenter{\includegraphics[width=5cm]{#1.pdf}}}

Díky moc :)!!!

• (téma jako vyřešené označil(a) Johny)

#2 26. 02. 2010 14:24

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Latex - vlastni syntaxe

↑ Johny:

Nevím, jestli chápu dotaz správně. Nejsou ti jasné primitivy TeXu, nebo jejich souvislosti mezi sebou v řádku makra, které uvádíš ve svém příspěvku. Dolary s \vcenter sousvisí, protože \vcenter je určeno pro vertikální centrování v matematickém módu.

V případě, že nevíš, k čemu slouží např. \def nebo #1#9 apod., je zapotřebí začít se studiem příslušné literatury,  která se věnuje TeXu. Tady musíš ale říci, jak moc jsi pokročilý.

Věřím, že se vyjádří i někdo zkušenější než já.

#3 26. 02. 2010 15:14

Johny
Reputace:   

Chci prostě vědět co to znamená, nemyslím si že je to těžké na pochopení.

#4 26. 02. 2010 15:22

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Johny: Ptáš-li se, co to znamená \def, pak takové \leavevmode bude nejspíš trošku oříšek, protože -- jak se ptá Marian -- tvé vstupní znalosti TeXu nebudou velké. Zkus třeba TeXBook naruby. Na konci je slovník primitivů a maker.

#5 26. 02. 2010 15:39

Johny
Reputace:   

Víš já jsem tam ale uvedl celou posloupnost příkazů , tím pádem mě zajíma co znamená ta  posloupnost. Stačí jednoduchy popis. Rozhodně nemusíte mít obavy o moje znalosti.

Zápatí