Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
už nějakou dobu se snažím indukcí dokázat, že
log{2}(n) <= c*sqrt(n)
n > 1, c > 0
Bázový krok je celkem jasný podle grafu. Možná důkaz ulehčí správná volba c, ale nijak jsem toho využít nedokázal.
V indukčním kroku jsem se nejblíž asi přes tento vzorec, ale ani to jsem nakonec nedokázal dotáhnout do konce:
x = a^(log{a}x)
tedy
sqrt(x) = 2^( log{2}(sqrt(x)) )
Poradil by mi někdo?
Chtělo by to nějaké kvatifikátory... Chceš dokázat, že
? Nebo
? Nebo ještě nějak jinak? Nebo chceš najít minimální
v závislosti / nezávisle na
?
EDIT: Samozřejmě je tu otázka, nakolik je využitelná informace o n-1 (resp. klidně i o všech "předchozích") pro usuzování o n. A tedy jestli matematická indukce je tady ten správný nástroj.
Potřebuji dokázat to, že logaritmus roste pomaleji než odmocnina. Asi bych to formuloval takhle:
Dokažte, že pro všechna n z N-{0..x} platí, že log{2}(n)<= c*sqrt(n), kde x je poslední bod, pro který tvrzení neplatí. c je konstanta, která rychlost růstu funkce už neovlivní, došlo by pouze k posunutí bodů, kde se funkce kříží.
Například, pro c=1, by x bylo 15 a v bázový krok by vypadal takto:
log{2}(16) <= 1*sqrt(16)
4 <= 1*4
Není tak těžké najít extrém funkce
a z toho spočítat, že když zvolíme
, tak na celém definičním oboru je
, přičemž navíc toto
je nejmenší s touto vlastností. Stačíš mě sledovat?
EDIT: A šel jsem na to prostředky matematické analýzy, nikoli matematickou indukcí.
EDIT2: BTW: Neptáš se náhodou proto, že máš dokázat, že algoritmy složitosti
jsou vždy (limitně) lepší než algoritmy složitosti
?
EDIT3: Jen pro zajímavost -- obecněji pro
,
,
a
máme, že
je ta "naše" konstanta.
Heh, zajímavej způsob. Já bych řekl, že ani není třeba počítat tu konstantu. Stačilo by ukázat, že funkce rozdílu pouze klesá od určitého bodu.
I tak by mi ale zajímalo jak by se na to šlo přímo tou indukcí. To že nedokážu dokázat takhle jednoduchý funkce znamená, že neznám nějakej podstatnej trik :)
ad edit2: No, je to příklad na složitost, ale jde jen o to jestli je log2(n) v O(n^0.5).
terrmith napsal(a):
... jak by se na to šlo přímo tou indukcí. To že nedokážu dokázat takhle jednoduchý funkce znamená, že neznám nějakej podstatnej trik :)
Příliš odvážný úsudek, řekl bych. Jak už jsem jednou psal -- indukce tady není ten pravý aparát. Z
(resp. z
) se nedá jen tak snadno usoudit nic o
.
terrmith napsal(a):
No, je to příklad na složitost, ale jde jen o to jestli je log2(n) v O(n^0.5).
V daleko obecnější podobě ti odpovídá můj edit3 výše (napsal jsem jej právě proto, že jsem tušil, že budeme mířit ke složitostním třídám). Jakýkoli logaritmus se základem větším jak jedna je z pohledu teoretické složitosti lepší než jakákoli mocnina s kladným exponentem (i když v praxi to může být trošku jinak, jak jistě víš). EDIT: A protože jsem výše vždy našel nejmenší potřebné c, tak by se dal najít i minimální počet operací, od kterého je onen logaritmus lepší.
↑ terrmith:
Vyjdu z nerovnosti
, u níž není problém ukázat, že pro fixní
platí pro dostatečně velká
. Přirozených čísel
, pro která tato nerovnost neplatí, je konečně mnoho a pro ně stačí ověřit původní nerovnost přímým výpočtem. Zabývejme se tedy těmi přirozenými čísly
, pro které platí
a položme indukční předpoklad
Nerovnost (1) lze upravti na tvar
.
Nyní použiju Lagrangeovu větu o střední hodnotě na funkci 

Znovu použiju Lagrangeovu větu o střední hodnotě na funkci 

Použijme postupně nerovnost (4), indukční předpoklad (2), nerovnost (3) a nakonec nerovnost (5):
Tím je důkaz indukcí hotov.
Stránky: 1