Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 03. 2010 13:18

terrmith
Zelenáč
Reputace:   

matematicka indukce: log{2}(n) <= c*sqrt(n)

Ahoj,
už nějakou dobu se snažím indukcí dokázat, že

log{2}(n) <= c*sqrt(n)
n > 1, c > 0

Bázový krok je celkem jasný podle grafu. Možná důkaz ulehčí správná volba c, ale nijak jsem toho využít nedokázal.
V indukčním kroku jsem se nejblíž asi přes tento vzorec, ale ani to jsem nakonec nedokázal dotáhnout do konce:
x = a^(log{a}x)
tedy
sqrt(x) = 2^( log{2}(sqrt(x)) )

Poradil by mi někdo?

#2 02. 03. 2010 15:26 — Editoval musixx (02. 03. 2010 15:53)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: matematicka indukce: log{2}(n) <= c*sqrt(n)

Chtělo by to nějaké kvatifikátory... Chceš dokázat, že $\forall n\in{\mathbb N}\ \exists c\in{\mathbb R}:\ \log_2(n)\leq c\sqrt n$? Nebo $\exists c\in{\mathbb R}\ \forall n\in{\mathbb N}:\ \log_2(n)\leq c\sqrt n$? Nebo ještě nějak jinak? Nebo chceš najít minimální $c$ v závislosti / nezávisle na $n$?

EDIT: Samozřejmě je tu otázka, nakolik je využitelná informace o n-1 (resp. klidně i o všech "předchozích") pro usuzování o n. A tedy jestli matematická indukce je tady ten správný nástroj.

#3 02. 03. 2010 16:07

terrmith
Zelenáč
Reputace:   

Potřebuji dokázat to, že logaritmus roste pomaleji než odmocnina. Asi bych to formuloval takhle:
Dokažte, že pro všechna n z N-{0..x} platí, že log{2}(n)<= c*sqrt(n), kde x je poslední bod, pro který tvrzení neplatí. c je konstanta, která rychlost růstu funkce už neovlivní, došlo by pouze k posunutí bodů, kde se funkce kříží.
Například, pro c=1, by x bylo 15 a v bázový krok by vypadal takto:
log{2}(16)  <= 1*sqrt(16)
4 <= 1*4

#4 03. 03. 2010 08:53 — Editoval musixx (03. 03. 2010 11:36)

musixx

Není tak těžké najít extrém funkce $f(x)=\log_2(x)-c\sqrt x$ a z toho spočítat, že když zvolíme $c=\frac2{e\cdot\ln2}\dot=1.0615$, tak na celém definičním oboru je $\log_2(x)\leq c\cdot\sqrt x$, přičemž navíc toto $c$ je nejmenší s touto vlastností. Stačíš mě sledovat?

EDIT: A šel jsem na to prostředky matematické analýzy, nikoli matematickou indukcí.

EDIT2: BTW: Neptáš se náhodou proto, že máš dokázat, že algoritmy složitosti $O(\log n)$ jsou vždy (limitně) lepší než algoritmy složitosti $O(n^k)$?

EDIT3: Jen pro zajímavost -- obecněji pro $a>1$, $k>0$, $\log_a(x)$ a $c\cdot x^k$ máme, že $c=\frac1{e\cdot k\cdot\ln a}$ je ta "naše" konstanta.

#5 03. 03. 2010 15:08

terrmith
Zelenáč
Reputace:   

Heh, zajímavej způsob. Já bych řekl, že ani není třeba počítat tu konstantu. Stačilo by ukázat, že funkce rozdílu pouze klesá od určitého bodu.
I tak by mi ale zajímalo jak by se na to šlo přímo tou indukcí. To že nedokážu dokázat takhle jednoduchý funkce znamená, že neznám nějakej podstatnej trik :)

ad edit2: No, je to příklad na složitost, ale jde jen o to jestli je log2(n) v O(n^0.5).

#6 03. 03. 2010 15:50 — Editoval musixx (03. 03. 2010 16:03)

musixx

terrmith napsal(a):

... jak by se na to šlo přímo tou indukcí. To že nedokážu dokázat takhle jednoduchý funkce znamená, že neznám nějakej podstatnej trik :)

Příliš odvážný úsudek, řekl bych. Jak už jsem jednou psal -- indukce tady není ten pravý aparát. Z $\sqrt{n-1}-\log_2(n-1)$ (resp. z $\sqrt{n-n_0}-\log_2(n-n_0)$) se nedá jen tak snadno usoudit nic o $\sqrt n-\log_2(n)$.

terrmith napsal(a):

No, je to příklad na složitost, ale jde jen o to jestli je log2(n) v O(n^0.5).

V daleko obecnější podobě ti odpovídá můj edit3 výše (napsal jsem jej právě proto, že jsem tušil, že budeme mířit ke složitostním třídám). Jakýkoli logaritmus se základem větším jak jedna je z pohledu teoretické složitosti lepší než jakákoli mocnina s kladným exponentem (i když v praxi to může být trošku jinak, jak jistě víš). EDIT: A protože jsem výše vždy našel nejmenší potřebné c, tak by se dal najít i minimální počet operací, od kterého je onen logaritmus lepší.

#7 03. 03. 2010 17:19

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ terrmith:

Vyjdu z nerovnosti $2\sqrt{n+1}<Kn\ln 2$, u níž není problém ukázat, že pro fixní $K$ platí pro dostatečně velká $n$. Přirozených čísel $n$, pro která tato nerovnost neplatí, je konečně mnoho a pro ně stačí ověřit původní nerovnost přímým výpočtem. Zabývejme se tedy těmi přirozenými čísly $n$, pro které platí

$2\sqrt{n+1}<Kn\ln 2\qquad (1)$

a položme indukční předpoklad

$\log_2{n}<K\sqrt n\qquad (2)$

Nerovnost (1) lze upravti na tvar

$\frac{1}{n\ln 2}<\frac{K}{2\sqrt{n+1}}\qquad (3)$.

Nyní použiju Lagrangeovu větu o střední hodnotě na funkci $\log_2 x$

$ \frac{\log_2(n+1)-\log_2 n}{n+1-1}=(\log_2\xi)'=\frac 1{\xi\ln2},\qquad \xi\in(n,n+1)\nl \log_2(n+1)-\log_2 n<\frac 1{n\ln2}\qquad\Rightarrow\qquad \log_2(n+1)<\log_2n+\frac 1{n\ln2}\qquad(4) $

Znovu použiju Lagrangeovu větu o střední hodnotě na funkci $K\sqrt x$

$ \frac{K\sqrt{n+1}-K\sqrt x}{n+1-1}=(K\sqrt\xi)'=\frac K{2\sqrt\xi},\qquad \xi\in(n,n+1)\nl K\sqrt{n+1}-K\sqrt n>\frac K{2\sqrt{n+1}}\qquad\Rightarrow\qquad K\sqrt{n+1}>K\sqrt n+\frac K{2\sqrt{n+1}}\qquad(5) $

Použijme postupně nerovnost (4), indukční předpoklad (2), nerovnost (3) a nakonec nerovnost (5):

$ \log_2(n+1)<\log_2n+\frac 1{n\ln2}<K\sqrt n+\frac 1{n\ln2}<K\sqrt n+\frac{K}{2\sqrt{n+1}}<K\sqrt{n+1}. $

Tím je důkaz indukcí hotov.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

Zápatí