Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím poradí mi někdo polopaticky jak se vypočte návratový azimut co nejjednodušeji používají ho orientační potápěči,Příklad:azimut 70 a doba plavání 11,5 minutzměna azimutu na 350sta plavání 9,5 minut.Jaký bude spáteční azimut.?jedná se vlastně o trojúhelník díky za radu
↑ Josef Palat:
Zdravím, nebylo to tak těžké "založit si téma" :-)
Jelikož jsem včera počítala - tak přes dvojice úhlů a podle kosinove věty: Odkaz
Délka je úměrna rychlosti, mohu používat x=vt (stejně pro každou délku), v se vykrátí, ve výsledku mám minuty. Jak se zjistí poslední azimut, to už by mělo jasné.
Ovšem je to čístě matematický výpočet bez ohledu na rotaci Země apod. tak doufám, že podle toho nepopluješ.
Mám ovšem dělat něco jiného, tak snad ještě někdo z kolegů se zapoji.
Díky za odpověd plavat určitě ne jde jen o teoretické výpočty nejde o délky ale o azimuty mohl bych poprosit o ještě jeden krásně názorný příklad ?Azimut 340 st plavání 14min změna na 270st plavání 12min jaký bude zpáteční azimut.prosím o výpočet azimutu.je to z druhé strany kružnice.díky za ochotu.jsem starší atak mi to déle trvá.dík josef
↑ Josef Palat:
K 1. obrázku - z kosin. věty vypočtu délku strany x, pak použiji sin. větu a výpočtu velikost úhlu ACB. Dokreslim "dvojici úhlu" 10 a 10 stupňů, proto poslední azimut je (180+ ACB-10) stupňů. Odkaz
2. zadání - opět zakreslím od úhlu 340 (do 360 je 20), používám dvojice úhlu a "cos větu" pro dopočet strany a následně "sin větu" pro dopočet úhlu CAB - obrázek.
Bude to tak stačit?
---
OT: starší, než já - to asi těžko, ale и старость отступит наверно.... Kolegové budou mít radost - při kontrole, zda pro výpočty azimutu není třeba vědět něco odborného, jsem našla takovou sbírku námořnických písní :-) ale kvalitní provedení Kruzenšterna mi chybělo, tak děkuji za pomoc při nalezení.
↑ Josef Palat:
teď se omlouvám - pokud někdo z kolegů se nezapojí (děkuji za případnou pomoc), tak nějak v pozdějších hodinách bych doplnila. Děkuji.
Stačí jen zadání 1) ?
cosinova věta pro stranu x=|AC|:
, x=délka strany AC je 16,1 v nášem případě zpět popluje 16.1 minutu.
sinova věta pro úhel gamma:
, odsud
, velikost uhlu ACB je 46,5 stupňů
azimut návratu je 180+46,5-10=216,5 stupňů
Doufám, že jsme společne se strojem to zvladli - je to v pořádku?
----
"Kdo si je jistý..."
↑ jelena: děkuji je to celkem jasné ale pro jistotu jestli budete mít čas a chut napište i druhý příklad tak jako tem první i s hodnotou sin a výpočet rozložených zlomků opravdu dopodrobna děkuji moc josef
↑ Josef Palat:
Napíšte to, prosím, to se zkontroluje. Může být? Děkuji.
Azimut 340 st plavání 14min změna na 270st plavání 12min jaký bude zpáteční azimut.prosím o výpočet azimutu.je to z druhé strany kružnice.díky za ochotu.dík josef
↑ Josef Palat: myslela jsem, že dosazení hodnot se překontroluje, postup řešení už jsem psala ↑ jelena: - obrázek.
↑ jelena:
x2=(12)2+(14)2-2x12x14xcos70 to je x2=144+196=340-2x12=24x14=336xcos70 nemám tabulkyprosím doplnit 340-?= mělo by vyjít asi 21,5
nemám symboli tak nevím jestli to bude přehldnépokračuji:singama=B=14děleno (21,5xsin70?neznám)=127st.prosím o kontrolu a doplnění díky snad to rozluštíte

Josef Palat napsal(a):
nemám tabulky
V dnešním světě kompjutrů?
První příklad
druhý příklad
Počítal jsem to přes komplexní čísla, wolframAlpha ukáže, jak to počítat přes arctg a pod tím vyčíslí výsledek. To pi/180 tam je proto, že převádíme na stupně a +360 proto, že chceme kladný výsledek.
...
↑ Josef Palat: na lov krokodýlů bez tabulek? to bych neradila.
Zadání 2. úhel je 90+20 (viz obrázek), strojový výpočet strany x. Zbytek už OK?
↑ jelena:díky ale lepší než stroj je propiska ale díky za výpočty.
Josef Palat napsal(a):
ale lepší než stroj je propiska
to záleží na situaci :-) vzor propískových směrů udavaných váženým Moderátorem ↑ Kondr:.
Ze sbírký námořních skladeb jsem vyhrabala další skvost ze 70. let, kdy jsem znala jen таблицы Брадиса - obsah textu "babka vyprovází svého piratského vnuka na loupěž a dává mu sama doporučení co a jak" - v závěru textu reakce vnuka. A takto naladěna se vydám na cestu Opavou.
Téma považuji za vyřešené. A případně - jak se stalo, že úplně první příspěvek se dostal sem? Děkuji.
↑ jelena:jste zlatíčko za ty tabulky já mám radši tesknou kytaru a písně trempů .Je to dost podobné těm námořnickým co jste mi poslala .ještě jednou díky a dobrou cestu opavou