Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc vás prosím o výpočet efektivní hodnoty dle obrázku, střední hodnota mi vyšla bez problému, je to 0, ale s tou efektivní nějak nemůžu hnout, tak vás prosím o výpočet, děkujiu moc
↑ NesteaPeach:
Zdravím,
kolega rughar zpracoval velmi podorobný návod pro tento typ úloh.
Pokud nepomůže, tak moje standardní otázka: máš rovnice jednotlivých přímek (pokud ano, tak prosím sem umístit) a jak jsi je sestavila do integralu pro efektivní hodnotu? Děkuji.
↑ juraj:
Zdravím,
včera váš kolega to zvladl velmi dobře a samostatně, tak se do také můžeš pustit - určitě se to překontroluje, pokud sem umístiš své návrhy.
↑ juraj:
to je lineární funkce y=ax+b, předpis se sestaví pomoci 2 bodu (například pro t=0, t=T/3) nebo podle "odsekávání na ose"
pro tento interval
souhlasí?
↑ juraj:
na intervalu 0, T/2 předpis pro u: 
na intervalu T/2, 3T/4 předpis pro u: 
na intervalu 3T/4, T předpis pro u: 
pro výpočet efektivní umocníme nadruhou a dáme to do určitých integralu, meze - jsou meze t z intervalu. Teď prosím umocnění u nadruhou (dle vzoru od kolegy) a zapíš celý integral pro efektivní. Děkuji.
↑ juraj:
pro 1. interval chybí důsledná aplikace užitečného vzorce 1.2
↑ juraj:
asi nenapsalA (svůj tvůrčí potenciál momentálně využívám na něco jiné).
Už máš opravdu všechno, U_m, T, čísla pošleš před znak integralu, zbytek "integruj" podle pomůcky, co jsme napsali se strojem. Já bych to pak překontrolovala, pokud máš zájem.
↑ juraj:
Už ti to napsala, všechny konstanty. To bude
,
a čísla.
↑ KennyMcCormick:
mě to prostě nevychází nevim proč, dělám to teda asi blbě, tak jestli by si byl tak hodnej a prosimtě napsal mi sem výsledek. Dík