Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den, chtel bych se zeptat, zda-li by mi nekdo nemohl vysvetlit 1. a 2. krok pri vypoctu teto limity, nejak nemuzu pochopit tu upravu hlavne s tim vytykanim (n+2)! - co se deje uvnitr hranate zavorky a pak kde se vzalo v 2 kroku (n+3)..
Vypocet:
Predem dekuji za vysvetleni
↑ pavelk:
Zdravím,
tato úprava, co máš, se mi zdá trochu dramatická. Buď bych:
a) vytkla v čitateli a jmenovateli (n-1)!, který se zkratí, ve výsledku bude v čitateli polynom s nejvyšší mocninou n^4, v jmenovateli s nejvyssi mocninou n^3 a dál postupuješ jako při hledání limity podílu 2 polynomů (posuzujeme vztah nejvyšších mocnin čitatele a jmenovatele).
nebo:
b) v čitateli a jmenovateli vytknu (n+3)! (podělím čitatel a jmenovatel "největším faktoriálem").
Je to více průhledné?
Dekuji za radu,
Pokousim se to delat zpusobem b) a vychazi mi 
a ted nevim jestli mam vykratit (n+2)! s (n+3)(n+2)! nebo jit az k (n+1)!, pricemz pak vytknout (n+3) pred zavorku.
Tady na tomhle prikladu me trochu desi to, ze nevim v jakem tvaru poznam, ze se jedna o vysledek. Mojim cilem je se zrejme zbavit vsech faktorialu ale ja porad nechapu co je na nem spatneho, ze z nej nemuzu poznat k cemu se blizi.
Ale co se reseni tyce, myslim ze by to melo dopadnout tak jako na obrazku v poslednim kroku. Porad mi tam ale prebyva jeden faktorial a nevim jak se ho zbavit.
↑ pavelk:
já bych řekla, že v tomto případě je to spíš formalní úprava, aby se dál vysledek zapsat formálně správně - i tak je vidět, že dominantní je čitatel, je kladný atd.
po těchto úpravách vychází dělení 0 (v tomto případě dělení "kladnou nulou") - podle autorit je vhodné mít takovou úpravu, aby ve výsledků bylo násobení nekonečnem (což by byla úprava například podlé mé varianty a)
nebo z úpravy, kterou jsme vytvořili, by to bylo:
řekla bych, že formálně by to bylo nejvíce akceptovatelné.
Může být?
Ještě doporučím místní Rychlokurz, děkuji autorovi.
Stránky: 1