Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2010 14:45

pavelk
Reputace:   

Limita s faktorialem

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda-li by mi nekdo nemohl vysvetlit 1. a 2. krok pri vypoctu teto limity, nejak nemuzu pochopit tu upravu hlavne s tim vytykanim (n+2)! - co se deje uvnitr hranate zavorky a pak kde se vzalo v 2 kroku (n+3)..
Vypocet:
http://forum.matweb.cz/upload/1269092654-lim.png
Predem dekuji za vysvetleni

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 20. 03. 2010 15:04

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Limita s faktorialem

↑ pavelk:

Zdravím,

tato úprava, co máš, se mi zdá trochu dramatická. Buď bych:

a) vytkla v čitateli a jmenovateli (n-1)!, který se zkratí, ve výsledku bude v čitateli polynom s nejvyšší mocninou n^4, v jmenovateli s nejvyssi mocninou n^3 a dál postupuješ jako při hledání limity podílu 2 polynomů (posuzujeme vztah nejvyšších mocnin čitatele a jmenovatele).

nebo:

b) v čitateli a jmenovateli vytknu (n+3)! (podělím čitatel a jmenovatel "největším faktoriálem").

Je to více průhledné?

#3 20. 03. 2010 15:46 — Editoval pavelk (20. 03. 2010 15:49)

pavelk
Reputace:   

Dekuji za radu,
Pokousim se to delat zpusobem b) a vychazi mi
$\frac{1}{(\frac{2(n+2)!+(n-1)!}{(n+3)!})}$
a ted nevim jestli mam vykratit (n+2)! s (n+3)(n+2)! nebo jit az k (n+1)!, pricemz pak vytknout (n+3) pred zavorku.
Tady na tomhle prikladu me trochu desi to, ze nevim v jakem tvaru poznam, ze se jedna o vysledek. Mojim cilem je se zrejme zbavit vsech faktorialu ale ja porad nechapu co je na nem spatneho, ze z nej nemuzu poznat k cemu se blizi.
Ale co se reseni tyce, myslim ze by to melo dopadnout tak jako na obrazku v poslednim kroku. Porad mi tam ale prebyva jeden faktorial a nevim jak se ho zbavit.

#4 20. 03. 2010 16:34

jelena
Jelena

↑ pavelk:

já bych řekla, že v tomto případě je to spíš formalní úprava, aby se dál vysledek zapsat formálně správně - i tak je vidět, že dominantní je čitatel, je kladný atd.

$\frac{1}{\frac{2(n+2)!}{(n+3)!}+\frac{(n-1)!}{(n+3)!}}=\frac{1}{\frac{2}{n+3}+\frac{1}{(n+3)(n+2)(n+1)n}}$

po těchto úpravách vychází dělení 0 (v tomto případě dělení "kladnou nulou") - podle autorit je vhodné mít takovou úpravu, aby ve výsledků bylo násobení nekonečnem (což by byla úprava například podlé mé varianty a)

nebo z úpravy, kterou jsme vytvořili, by to bylo:

$\frac{1}{\frac{2}{n+3}+\frac{1}{(n+3)(n+2)(n+1)n}}=\frac{n+3}{{2}+\frac{1}{(n+2)(n+1)n}}$ řekla bych, že formálně by to bylo nejvíce akceptovatelné.

Může být?

Ještě doporučím místní Rychlokurz, děkuji autorovi.

#5 20. 03. 2010 17:03

pavelk
Reputace:   

↑ jelena:
Dekuji, ted uz to chapu cele

#6 20. 03. 2010 17:12

jelena
Jelena

↑ pavelk: není za co, téma označím za vyřešené (máš ještě další témata, můžeš také označit za vyřešená, pokud tomu tak je, děkuji)

Zápatí