Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2010 20:59

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

"Jednoduchá" úložka z Jarníka

Zdravím kolegy, procházím si zadání starších ročníků Jarníka a sleduji, jak mé šance jdou limitně k nule. U jedné úlohy jsem se zasekl dokonce i na jejím řešení - je to trojka tady. Prvotní problém mám s větou

Suppose that for any x > N we have that f(x) and f(N) are of different signs.

Opravdu tam patří to slovo any? Já ho tam totiž chápu ve smyslu libovolné, tedy že to platí pro všechna x > N. To mi ale přijde jako nesmysl vzhledem k tomu, co se snažíme dokázat. Více by se mi tam líbilo slovíčko some.

Potom ještě problém s tou snadnou indukcí. Druhý indukční krok je OK, ale jak přijít na ten první, tj. že $\frac{f(2tN)}{f(2N)} < 0$? Dělal bych to asi takto:
$\frac{f(2tN)}{f(2N)} = \frac{f(2tN)}{f(tN)} \cdot \frac{f(N)}{f(2N)} \cdot \frac{f(tN)}{f(N)}$

Protože tN > N, je $\frac{f(2tN)}{f(tN)} > 0$ dále pak $\frac{f(tN)}{f(N)} < 0$, ale o $\frac{f(N)}{f(2N)}$ nevíme zhola nic - možná kdyby se na začátku vzalo N tak, že by $\frac{f(2x)}{f(x)} > 0$ platilo pro $x \geq N$

Prosím pomozte!

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

• (téma jako vyřešené označil(a) Olin)

#2 24. 03. 2010 01:29

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: "Jednoduchá" úložka z Jarníka

↑ Olin: Taky bych tam viděl spíš $x\geq N$. Co se týče angličtiny, se slovem some mi to zní taky líp (že zde any bylo míněno jako "nějaké" a ne jako "libovolné" je zřejmé).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 24. 03. 2010 09:46

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: "Jednoduchá" úložka z Jarníka

Díky, hned jsem o něco málo klidnější.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí