Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky všem,
myslím, že se na tomto foru najde dost lidí, kteří studují matiku na výšče. Ale k mému problému- dostala jsem se na PřF MU- Aplikovaná matematika- Statistika a analýza dat, zároveň taky na PřF MU- Geografická kartografie a geoinformatika. Teď ale řeším takové dilema, kam jít. Myslím, že ta matematika by měla bezpochyby větší uplatnění, ale mám strach z její náročnosti. Je sice pravda, že na gymplu jsem vždycky patřila k těm nejlepším, odmaturovala jsem za 1. Myslím, že je to dobrý základ, ale před matikou mám velký respekt... Ten zeměpis by byl určitě zajímavý, ale to uplatnění... Nejraději bych studovala oba najednou, ale to pravděpodobně nebudu zvládat, a přerušit studium před 1. semestrem je dost složité. Nejhorší je, že mě baví oba předměty ;o((
Potřebovala bych nejvíce informací ohledně studia matematiky, jestli je to hlavně teorie nebo se tam i počítá (já totiž veškerou teorii pochopím až na základě několika příkladů...), kolik procent začínajících školu vůbec dokončí (na kterékoliv VŠ), popř. uplatnění...
Já vím, že mi tady možná budete raději doporučovat tu matiku :o), ale prosím o objektivitu. Jakékoliv rady, doporučení, zkušenosti, postřehy a názory velmi ráda přivítám. Za všechny příspěvky předem moooc děkuju
Ahoj. Co se týče obtížnosti matematiky tak se podle mně není čeho bát. Pokud jsi na gymplu všemu rozumněla, tak budeš úplně v pohodě. Vysokoškolská metamatika je především o tom, naučit se přemýšlet v obecnější a abstraktnější rovině. Člověk si musí zvyknout na formální matematický jazyk, na složitější definice a hlavně na důkazy, i když na aplikované matematice to asi nebude s těma důkazama tak horké. Je třeba si prostě zvyknout, že řešení nějakého problému musíš skutečně sama vymyslet a ne se spoléhat na nějaké zavedené postupy jako na střední, kde každý příklad má svoje přímočaré řešení. Na výšce člověku skutečně začnou docházet širší souvislosti v matematice a získá v ní větší sebevědomí a dokáže vyřešit problémy, o kterých se mu na střední ani nesnilo. Všechno je to jenom a pouze o cviku a zkušenosti, nemusíš být žádný supertalent.
Mít z matematiky respekt je podlě mně spíš na škodu. Matika není žádné bludiště, do kterého když zajdeš příliš daleko, už se ti nepodaří najít cestu zpátky. Spíš je to takové obrovské hřiště. Ja to taková hra, kde když se člověk naučí její pravidla, tak se mu nemůže nic stát a nemůže nikde zabloudit. Naopak, má potom obrovskou radost, když se mu podaří na něco sám přijít, něco vymyslet, něco dokázat. Je pravda, že to hřiště je strašně obrovské ale z každého místa na něm pořád dohlédneš na okraj, ke kterému se můžeš vrátit pěkně do bezpečí toho, čemu už rozumíš...
Na úvod srdečně blahopřeji k takto skvělému výsledku u maturity a k přijetí na zvolené obory.
To rozhodování opravdu není snadné. V každém případě si pořadně prostuduj studijní plány oborů http://www.sci.muni.cz/katalog/ je možné, že i to něco napoví.
Dál, přistupuj k tomu tak, že si zatím volíš bakalářský program, na který jistě budeš chtít navázat program magisterský. Z tohoto pohledu bych osobně volila více všeobecný program, kde se naučíš učit v podmínkách vysoké školy a zároveň si připravíš teoretický základ pro další volbu.
Co se týče zvládání požadavků – myslím, že přechod na VŠ, a? je obor jakýkoliv, vyžaduje radikální změnu v systému přípravy a vůbec v práci s informaci, které na Tebe budou na jednu stranu valit a z druhé strany bude vyžadováno u zkoušek a zápočtů. Matematika opravdu bude vyžadovat dosti abstraktní myšlení, ale stále platí „Cvičení dělá místra“, tomu se nevyhneš v žádném zvoleném oboru. A ještě, máš pomocnou ruku zde na fóru.
Co se týče uplatnění – co, co máme napsané v diplomu, je samozřejmě důležité, ale v praktickém uplatnění budou dosti podstatné zcela jiné věcí – třeba právě schopnost se rozhodnout na základě dostupných a získaných dat a spousta dalších, jednou to možná také probereme a budeme mít odborníka, kdo to statisticky zpracuje.
Máš ještě jedno plus pro matematický obor, který jsi zvolila – ženy totiž mají v sobě zakotvený smysl pro pořádek a řád a smysl pro dotahování věcí do konce a nevadí jim až tak trocha rutiny a to je právě to, co bude potřeba ve statistickém zpracování dat.
A další důvod – matematikové jsou hraví, milí a sympatičtí a je potřeba jim zajistit kvalitní péčí, aby mohli dál chodit po hřišti a občas i navrátit tam, odkud přišli.
Tak usuzuji možná i proto, že těch zeměpisců moc neznám, možná bychom někoho měli vyslat na průzkum.
I když ne, dvě velmi milé a hodné zeměpisářky znám, jedna ale učí na základce a ta druhá na fakultě – takže nic moc do terénu.
Jinak, pokud máš opravdu matematiku rada, tak si k ni cestu vždy najdeš – mluvím z vlastní zkušenosti – mam vystudovanou chemickou technologii se zaměřením na experimentální obory (fyzika a chemie polymerů) a té matematiky, co tam bylo a co ještě pořád mám a stale víc.
Opravdu bude dobře, když se ozve někdo, kdo studuje Tebou zvolenou VŠ – prozradím, že jsem se tázala kolegy Kondra a on takový kontakt má.
A na závěr dosti podstatné hledisko – co radí rodiče?
Štástnou volbu a hodně zdaru přeje Jelena